Overstappen naar een duurzame energieleverancier

De mens belast de natuur steeds meer. Dit leidt tot grote problemen en uitdagingen voor de natuur. Het klimaat wordt steeds extremer en onvoorspelbaarder. Daar kunnen we met zijn allen iets aan doen; overstappen naar een duurzame energieleverancier. Maar met meer dan 120 verschillende aanbieders in alleen Nederland, is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe is het mogelijk om te bepalen of een energieleverancier wel duurzaam genoeg is? Waar moeten consumenten precies op letten bij het kiezen van een duurzame energieleverancier? En ook bij het overstappen zelf is het belangrijk een aantal zaken in het achterhoofd te houden.

overstappen

De juiste energieleverancier kiezen

De juiste energieleverancier kiezen blijkt in de praktijk vaak lastiger dan gedacht. We kennen allemaal de grote energieleveranciers, maar de afgelopen jaren zijn er ook een flink aantal kleine aanbieders op de markt bijgekomen. Dat betekent zeker niet dat deze kleinere spelers niet interessant zijn. Uit onderzoek van de Milieudefensie komen sommige kleine spelers zelfs beter uit de duurzaamheidstest dan andere, grote energieaanbieders. Het is dus belangrijk om alle energieleveranciers goed te onderzoeken.

In eerste instantie is het belangrijk om te kijken naar de tarieven van de verschillende energieleveranciers. daarna wordt een totaalprijs gebaseerd op het persoonlijke verbruik berekend. Er zijn ook nog kosten voor bijvoorbeeld vastrecht, energiebelasting, btw en transport. Kijk dus goed of deze kosten inbegrepen zijn. Dan is de goedkoopste leverancier gevonden. Maar dat is niet het enige: bij een duurzame keuze hoort een duurzaam onderzoek. De Consumentenbond heeft een lijstje gemaakt met welke energieleveranciers het duurzaamst zijn.

Hoe scoort een energieleverancier een (on)voldoende bij het vergelijken?

Een duurzame energieleverancier vinden blijkt met een divers aanbod aan groene energie aanbiedingen een stuk ingewikkelder dan gedacht. De voldoendes gaan doorgaans naar bedrijven die weliswaar fossiele energie verkopen, maar daarnaast ook fors investeren in energie uit hernieuwbare bronnen. Zo zijn er een aantal bedrijven die helemaal gestopt zijn met de koop van fossiele energie en in plaats daarvan alleen nog duurzame stroom inkopen. Deze aanbieders krijgen meer pluspunten.

Er zijn ook bedrijven die regelmatig in het nieuws komen over betrokkenheid bij kolen- en kerncentrales. Een energieaanbieder mag dan ook wel ‘een beetje’ aan duurzame energie doen, maar de berichtgeving over vervuilende zaken overschaduwen dan de duurzame initiatieven. Dat zijn vaak de leveranciers die grijze stroom inkopen, maar dat als groene stroom verkopen. Deze grijze stroom wordt dan groener gemaakt aan de hand van een groenestroomcertificaat. Wie een echte duurzame energieleverancier wil, kan die bedrijven beter mijden.

Belangrijke factoren

Er zijn een aantal belangrijke factoren bij het beslissen of een energieleverancier duurzaam is. Dat werkt het best aan de hand van straf- en duurzaamheidspunten. Leveranciers die energie opwekken uit hernieuwbare bronnen zoals de wind en de zon, krijgen pluspunten. Deze pluspunten dragen bij aan een hogere waardering in het bepalen of een energieleverancier duurzaam is. Maar energieleveranciers moeten per stroomcontract vermelden hoe de stroom is opgewekt en welke keuzes er gemaakt zijn. Dat is een uitkomst voor de consument, want die kan dan bepalen of een energieleverancier wel zo duurzaam is.

Andere belangrijke manieren om punten te scoren wat betreft duurzaamheid: het ontmantelen of verkopen van energiecentrales, energie opwekken uit biomassa (aan de hand van sloophout, maar niet uit bomen). Bijstoken van biomassa middels hout zorgt weer voor strafpunten, want dat is niet duurzaam. En de leveranciers dalen ook in waardering als ze gebruikmaken van fossiele brandstoffen zoals aardgas en kernenergie. De laatste tijd is er veel te doen over kernenergie. Toch is deze vorm van opwekken niet bepaald duurzaam vanwege de risico’s en het afvalprobleem die het met zich meebrengt.

Overstappen naar een duurzame energieleverancier

De juiste duurzame energieleverancier gevonden? Dan is het tijd om over te stappen naar een andere leverancier. Dat is niet meer zo lastig als vroeger. Dat komt namelijk door de overstapservice die veel maatschappijen tegenwoordig hanteren. Controleer wel van tevoren goed of het huidige energiecontract al opgezegd mag worden en wanneer precies. Daarna is het alleen noodzakelijk om bij de nieuwe energieleverancier een overstap aan te vragen. De rest van het overstapproces wordt geregeld tussen de oude en nieuwe energieleverancier.

 

 

One Response to Overstappen naar een duurzame energieleverancier

  • de belastingteruggaaf op de energierekening is 552 euro. Ook voor kolenstroom. Dat is subsidie voor kolen en gas. de belastingteruggaaf moet alleen gelden voor schone stroom. Deze subsidie voor kolen en gas moet stoppen. Met stroom van Energiebedrijven zonder belastingteruggaaf is de keus duidelijk. schone stroom is dan goedkoper. Schone stroom certificaat koppelen aan belastingteruggaaf. De belastingteruggaaf is een subsidie van 4 miljard per jaar voor kolen en gas. 8 miljoen aansluitingen keer 552 euro subsidie voor kolen en gas.

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2023 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign