Praktijktest alternatieve milieuvriendelijke antifouling afgerond: bekijk de resultaten

Op verzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben MilieuCentraal, HISWA Vereniging en Waterrecreatie Nederland in 2019 een praktijktest gehouden met milieuvriendelijke antifoulings. De test volgde op een congres over antifouling in oktober 2018 te Rotterdam, waar bleek dat er veel vooroordelen bestaan over milieuvriendelijke alternatieve antifoulings.

antifouling

Antifouling is de verzamelnaam voor maatregelen die genomen worden om te voorkomen dat micro-organismen, mosselen en algen zich onder het wateroppervlak vasthechten aan de romp van een schip. 

Alternatieve antifoulings

Daarom zijn bij de start van het vaarseizoen 2019 verschillende leveranciers van dergelijke antifoulings verzocht hun product aan te brengen onder en in verhuurboten op een locatie aan zoet water (Ottenhome Heeg te Heeg) en op een locatie aan zout water (Aquavitesse te Bruinisse). Daarnaast is een statische test uitgevoerd met behandelde panelen te Den Helder. Met deze panelen kon het ‘worst case scenario’ worden beoordeeld. Een overzicht van alternatie antifoulings is te vinden op de Antifouling-pagina van Varen doe je Samen!.

De deelnemende producten aan de test:

  • Melkfett
  • Renolit Dolphin S foil
  • MacGlideTM foil (Mactac)
  • MacGlideTM Pyramidal foil (Mactac)
  • Bioclean (Chugoku Marine Paints)
  • Seajet ex3 (Chugoku Marine Paints)
  • Silic One (Hempel) -Green Power Nano (GPN)
  • Finsulate (in twee versies, korte en lange vezels)
  • Sonihull (Lamers System Care) ultrasoon antifouling
  • Shipsonic ultrasoon antifouling -Ecospeed

Praktijktest op Valken

Alle producten zijn aangebracht op Valken, behalve de twee ultrasoon systemen. Die werden in kajuitboten aangebracht. Voor een kundige beoordeling van de werking van de producten is de test uitbesteed aan Endures te Den Helder. Tevens is Endures verzocht een globale beoordeling van de milieueffecten van de aangeboden systemen te rapporteren. Tijdens de testperiode zijn de vaartuigen bij Ottenhome Heeg beoordeeld op 4 juli, 15 augustus en 24 september 2019. Bij Aquavitesse werden de vaartuigen beoordeeld op 13 juni, 12 juli, 23 augustus, 19 september en 25 oktober 2019.

De vlottest werd uitsluitend door Endures beoordeeld op 3 juli, 29 juli, 26 augustus en 24 september 2019. Naast de vaartuigen met deelnemende producten zijn ook vaartuigen met biocide houdende antifouling beoordeeld als referentie. De resultaten van de vlottest wijken enigszins af van de resultaten onder de vaartuigen. De ultrasoon systemen kunnen niet op het vlot getest worden.

Bekijk de resultaten

De werking van de milieuvriendelijke antifoulings is door Endures weergegeven met cijfers, waarbij cijfer 7 ‘Geen werking’ betekent en cijfer 1 staat voor ‘Beste werking’ … Lees verder

Lees verder op bron: www.varendoejesamen.nl

 

Geef een reactie