Primeur met slimme sensoren op windmolens Moerdijk

Sensoren: de nieuwe windmolens op het haven- en industrieterrein Moerdijk leveren niet alleen groene stroom, maar ook data. De ontvanger die op een 180 meter hoge windmolen is geplaatst, meet onder meer de luchtkwaliteit, CO2-uitstoot en monitort het terrein. Met deze data krijgt het Havenbedrijf Moerdijk meer inzicht in het functioneren van eigendommen op het terrein en kan zij op slimme wijze sturing geven aan de beveiliging en het beheer en onderhoud. Een primeur: het is voor het eerst in Nederland en wereldwijd dat een ontvanger op een windmolen wordt geplaatst.

sensoren

De ontvanger op de windmolen heeft een radius van wel 15 tot 25 kilometer. Een flinke uitbreiding van het Internet of Things-netwerk (IoT) van Port of Moerdijk. Foto via portofmoerdijk.nl

Sensoren en klimaatstress

Yorick Stoutjesdijk, adviseur Assetmanagement bij het havenbedrijf licht toe: “We passen sensoren al langer toe voor bijvoorbeeld de beveiliging van poorten en gebouwen, het uitlezen van slagbomen en het monitoren van beschadigingen. In 2021 wordt een meetnetwerk gerealiseerd waarmee we data inwinnen over klimaatthema’s zoals wateroverlast, droogte, hitte en waterveiligheid. Een actuele behoefte in deze tijd van toenemende klimaatstress.”

In combinatie met data die er nu al is op het gebied van verkeersmonitoring op de weg en op het spoor, slimme verkeersregelinstallaties en slimme verlichting van de openbare ruimte, zet Port of Moerdijk hiermee belangrijke stappen in de verdere digitalisering van de haven.

Op windmolens plaatsen is nieuw

Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met SkyLab. Remy de Jong van SkyLab plaatst de ontvangers in heel Nederland: “Dat doen we vaak op hoge gebouwen. Het voordeel hiervan is dat het signaal beter is en verder reikt. Met het havenbedrijf kwamen we op het idee van de windmolen. Dat hebben we in Nederland, maar naar mijn weten ook wereldwijd, nooit eerder gedaan. Heel bijzonder!” Binnenkort zal ook aan de Oostzijde van de haven een kastje worden geplaatst. Remy: “Een extra kastje geeft meer dekking, vergroot de capaciteit en kan, in geval van storing, ondersteunen.”

Bouw windpark afgerond

Vorige week plaatste Vattenfall de zevende en laatste windmolen op het haven- en industrieterrein. Nu volgt een periode van testen en proefdraaien. Het windpark wordt in het begin van het tweede kwartaal van dit jaar opgeleverd en is aangelegd in opdracht van de gemeente Moerdijk.

Bron: portofmoerdijk.nl

 

Geef een antwoord