Provincie Utrecht krijgt 200 nieuwe bushokjes

Omdat de huidige provinciale bushokjes (abri’s) aan het einde van hun levensduur zijn, gaat de provincie ze in 2020 vervangen door nieuwe, duurzame exemplaren. Het gaat in totaal om ongeveer 200 nieuwe abri’s. Omdat de bushaltes “de voordeur van het OV” zijn, vindt de provincie het belangrijk dat de kwaliteit ervan hoog is met veel aandacht voor duurzaamheid. Bij de aanbesteding van de abri’s zal het duurzaamheidsaspect zwaar meewegen in de beslissing welk bedrijf de klus gegund krijgt.

bushokjes

Foto via provincie-utrecht.nl

Technisch afgeschreven bushokjes

De huidige abri’s zijn gemiddeld rond de 20 jaar oud. Veel van de abri’s verkeren in slechte staat en zijn technisch afgeschreven. Daarnaast levert de fabrikant inmiddels geen materialen meer voor dit type abri. Bij vervanging van onderdelen, moeten deze op maat gemaakt worden. De abri’s zijn ook niet duurzaam. Stroomlevering voor verlichting van de reclamevitrines en dakverlichting vindt plaats via het lichtnet en de abri’s zijn niet voorzien van energiezuinige ledverlichting.

Vijf instappers per dag

In 2020 staan er langs de provinciale wegen 200 nieuwe bushokjes bij haltes waar gemiddeld vijf of meer mensen per dag instappen. Daarmee verruimt de provincie haar abribeleid van 1997 toen het aantal instappers minimaal tien moest zijn. Dit betekent dat er in 2020 bushokjes bijkomen op haltes waar nu nog geen hokje staat. Toch is er ook een aantal halteplaatsen waar het aantal instappers is gedaald naar minder dan vijf. De oude bushokjes die daar nu nog staan, worden niet vervangen. In totaal verdwijnen er 230 oude abri’s en komen er 200 nieuwe abri’s terug.

Duurzaamheidseisen

Bij de keuze van de nieuwe bushokjes zet de provincie hoog in op duurzaamheid. Belangrijke elementen zijn de aanwezigheid van een bankje, een prullenbak, een informatiepaneel voor reisinformatie van de vervoerder, ledverlichting, zonnepanelen en sedumdaken. Veel aandacht gaat uit naar de recyclebaarheid van materialen en naar een onderhoudscontract dat voorziet in een verantwoorde schoonmaak. Ook bij het weghalen van de oude abri’s zal extra zorg zijn voor verantwoord afvoeren en recyclen.

Realisatie

In december 2019 wordt gestart met de aanbestedingsprocedure voor het leveren van de abri’s. In het eerste kwartaal van 2020 is de gunning voorzien. De gunning voor exploitatie en onderhoud vindt naar verwachting plaats in de zomer van 2020. Uiterlijk 1 januari 2021 moeten alle nieuwe abri’s geplaatst zijn.

Bron: provincie-utrecht.nl

 

Geef een antwoord