RWE realiseert windturbines op zeedijk Eemshaven

RWE realiseert het unieke Windpark Oostpolderdijk in de provincie Groningen. Op een waterkerende zeedijk van Waterschap Noorderzijlvest in Eemshaven worden drie windturbines geplaatst. Het is de eerste keer in de wereld dat een dergelijk project wordt gerealiseerd. Vanwege beperkte ruimte op de dijklocatie wordt een zogenoemde klimkraan ingezet om de bovenste turbine-elementen te plaatsen.

RWE

Foto via benelux.rwe.com

Eisse Luitjens loco dijkgraaf van Waterschap Noorderzijlvest:

“Als waterschap vinden we het belangrijk om de energietransitie mogelijk te maken en te verkennen hoe we onze ruimte, in dit geval dijken, hiervoor in kunnen zetten. Bij een dijk staat de veiligheid en het voorkomen van overstromingen voorop. Hoe een windturbine de dijk kan versterken in plaats van verzwakken is de afgelopen jaren uitvoerig onderzocht. Met het ontwerp en de bouw van deze windturbines tonen we aan dat het veilig kan. Daarom zijn wij bijzonder trots op deze samenwerking en de realisatie van deze drie windturbines op onze zeedijk.”

RWE vordert met het dijkproject.

Op dit moment zijn de funderingen en onderste turbine-elementen van de drie windturbines al gebouwd. Eén windturbine is volledig afgebouwd en inmiddels is de klimkraan begonnen met de verdere opbouw van de tweede windturbine. Windpark Oostpolderdijk, met een totaal opgesteld vermogen van 7,5 MW, is naar verwachting eind 2021 operationeel.

Windpark Oostpolderdijk

Voor de afname van groene stroom die onder meer wordt opgewekt door Windpark Oostpolderdijk, sloot RWE in februari 2021 een power purchase agreement (PPA) met ASML, ‘s werelds grootste leverancier van lithografiesystemen voor de halfgeleiderindustrie.

Jan Boorsma, directeur onshore Wind Nederland RWE:

“Dijken zijn aantrekkelijke locaties voor windprojecten, omdat de windcondities veelal goed zijn. We zijn trots dat we samen met waterschap Noorderzijlvest een nieuwe locatie hebben gecreëerd voor ons windpark. Het biedt mogelijkheden om zulke projecten ook elders in Nederland en in andere landen te realiseren.”

RWE 1

Duurzaam productieportfolio Nederland

RWE is toonaangevend in de energietransitie en ziet Nederland als een van de strategische markten waar ze haar duurzame energieportfolio verder wil uitbreiden. Op dit moment exploiteert RWE zeven onshore windparken met een opgesteld vermogen van 268 MW (pro rata view) en twee zonneparken naast haar andere bedrijfsactiviteiten (gas en biomassa/steenkool). Inclusief Windpark Oostpolderdijk realiseert RWE op dit moment 4 nieuwe windparken in Nederland met een totaal opgesteld vermogen van 116 MW. Dit jaar voegt RWE het eerste drijvende zonneproject toe aan haar duurzame portfolio, als ook een grondgebonden zonneproject. Beiden maken onderdeel uit van Zonnepark Amer. Naast wind- en zonneactiviteiten werkt RWE ook aan de uitbouw van CO2-vrije flexibele productiecapaciteit als ook aan de ontwikkeling van waterstofprojecten, zoals NortH2, FUREC en Eemshydrogen, waarmee ze helpt om de industrie te vergroenen.

Bron: benelux.rwe.com

 

2 Responses to RWE realiseert windturbines op zeedijk Eemshaven

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2022 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign