SeaBubble, een innovatief duurzaam schip, maakt in Dordrecht proefvaart

SeaBubble, een innovatief schip voor personenvervoer, maakt in Dordrecht, als eerste stad in Nederland, een proefvaart. Aansluitend op de internationale presentatie in Parijs maakt de SeaBubble op donderdag 31 mei 2018 een ‘proefvaart’ in de provincie Zuid-Holland, in de Drechtsteden. Gedeputeerde Rik Janssen heeft als eerste Nederlandse gebruiker de test uitgevoerd. Ook de wethouders uit de Drechtsteden waren hierbij aanwezig.

SeaBubble

Gedeputeerde Rik Janssen heeft als eerste Nederlandse gebruiker de test uitgevoerd. Ook de wethouders uit de Drechtsteden waren hierbij aanwezig. Foto via zuid-holland.nl 

Kijken naar mogelijkheden

“Ik ben trots dat deze prachtige innovatie, de SeaBubble in Zuid-Holland een proefvaart heeft gemaakt. Zuid-Holland is een provincie die innovatie omarmt. Wat is er mooier dan als proeftuin kunnen dienen waar dit soort innovaties getoond en mogelijk verder ontwikkeld worden. We laten ons niet leiden door hoe iets niet kan, maar kijken naar mogelijkheden. Dat is de kracht van innovatie”, aldus gedeputeerde Rik Janssen.

SeaBubble: elektrisch aangedreven schip

De SeaBubble is een elektrisch aangedreven planerend schip met een capaciteit van 4-5 personen. De elektrische aandrijving maakt de vaartuigen milieuvriendelijk, door het planeren (vanaf een snelheid van 12 km/h) wordt het energiegebruik bovendien beperkt. De SeaBubble moet nu nog door een bemanningslid worden gevaren, maar op termijn wordt gedacht aan autonoom varen. De eerste SeaBubble is in april 2018 op het meer van Genève beproefd, begin deze maand volgde de presentatie in Parijs. Dordrecht is de eerste stad in Nederland waar de SeaBubble te zien is.

Vervoer over water als alternatief

De provincie Zuid-Holland is een dichtbevolkte en waterrijke provincie. Daarom is het noodzakelijk dat vervoer over water, zowel het personenvervoer als het goederenvervoer als goed alternatief voor vervoer over wegen wordt gezien. Samenwerking met en afstemming tussen betrokken partijen in de regio Drechtsteden, de metropoolregio Rotterdam-Den Haag, de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam vergroot de aantrekkelijkheid van de regio als woon-, werk-, en/of recreatiegebied, het verbetert de bereikbaarheid van onze regio en stimuleert een sterk en betrouwbaar openbaar vervoer.

Aantrekkelijk duurzaam vervoer

De SeaBubble laat zien dat duurzaam vervoer aantrekkelijk en verleidelijk kan zijn. Personenvervoer over water levert een belangrijke bijdrage aan de bereikbaarheid in Zuid-Holland. Nader onderzoek naar onder andere de veiligheid, de vervoersstromen en de beschikbare capaciteit moet uitwijzen welke mogelijkheden de SeaBubble in Zuid-Holland heeft. De kracht van het huidige personenvervoer over water is dat de fiets meegenomen kan worden aan boord. Daar ligt voor de SeaBubble nog een uitdaging omdat dit op dit moment niet mogelijk is.

Bron: www.zuid-holland.nl

 

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2023 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign