Solarfields sluit eerste batterij aan in Zonnepark Bontepolder

Woensdag heeft Solarfields de eerste batterij in Zonnepark Bontepolder te Terneuzen aangesloten. Dit is de eerste Nederlandse batterij die op zo’n grote schaal bij een zonnepark gebruikt wordt op dezelfde netaansluiting. De batterij heeft een vermogen van 5 megawatt en een opslagcapaciteit van 5 megawattuur en is ontwikkeld door Alfen. Afgelopen woensdag is de batterij onder beheer van Solarfields geplaatst.

Solarfields

De batterij bij zonnepark Bontepolder. Foto via solarfields.nl

Site Acceptance Test

Woensdag, bij het oplevermoment van de batterij, zijn de laatste afrondende tests uitgevoerd middels een Site Acceptance Test (SAT). Tijdens deze test worden verschillende zaken gecontroleerd. De batterij wordt geladen en ontladen. De batterijcellen, laadsnelheid en koelsystemen worden bekeken, maar ook wordt er nagekeken hoe de behuizing erbij staat en of de communicatie met de software correct verloopt. Na afloop van deze geslaagde SAT is de batterij volledig in beheer gekomen van Solarfields.

Stabieler elektriciteitsnet

De koppeling tussen het stroomnet, de batterij en het zonnepark zorgt voor een stabieler elektriciteitsnet. Er kan realtime gereageerd worden op de situatie op de markt. “Door de plaatsing van de batterij kunnen we het energiesysteem op diverse manieren ondersteunen. De batterij kan verlies van opgewekte elektriciteit beperken, afwijkingen tussen voorspelde en daadwerkelijke elektriciteitsopwekking compenseren op landelijk niveau, of lokaal bijdragen om netcongestie op te lossen.” vertellen Gerke Schaap, Project Manager Storage, Hydrogen & Smart Grids, en Maarten Kral, EPC Manager van Solarfields.

Op de voormalige vuilstort Bontepolder in Terneuzen startte Solarfields in juni met de bouw van een zonnepark. De totale oppervlakte van het zonnepark bedraagt 11,8 hectare, waar 31.962 zonnepanelen geplaatst zijn die genoeg zonne-energie leveren voor ruim 4.600 huishoudens.

Samenwerking met Solarfields

Bij de realisatie van deze batterij werkten we samen met Alfen, ib vogt, Repowered en Spectral.

Bron: solarfields.nl

 

Geef een reactie