Staatssecretaris van Veldhoven onder de indruk van noordelijke waterstofambitie

Noord-Nederland presenteerde zich donderdag 17 januari in Den Haag met maar liefst acht waterstofvoertuigen in het bijzijn van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (I&W) en diverse Kamerleden. Noord-Nederland wil een belangrijke rol spelen bij het afzweren van fossiele brandstoffen en groene waterstof moet daarbij een belangrijke rol spelen. Het Groningse bedrijf Holthausen en het Drentse Resato waren naast gedeputeerde Tjisse Stelpstra van de provincie Drenthe aanwezig in Den Haag.

Staatssecretaris

Het Groningse bedrijf Holthausen en het Drentse Resato waren naast gedeputeerde Tjisse Stelpstra van de provincie Drenthe aanwezig in Den Haag. Foto via snn.nl 

Noord-Nederland op weg naar groene waterstofeconomie

Met de Hesla (omgebouwde Tesla) heeft Holthausen de wereld laten zien wat de grootse mogelijkheden zijn van vervoer op waterstof en werken ze nu hard aan het ombouwen van allerlei voertuigen zoals veegwagens en stadsbussen. Resato ontwikkelt waterstoftankstations. Stefan Holthausen: “We hebben hier laten zien dat het noordelijke bedrijfsleven klaar staat om de overheid te helpen het klimaatprobleem aan te pakken. Maar we kunnen dit als mkb-bedrijven niet alleen en vragen de overheid om ons te helpen met het investeren in een landelijk dekkend tankstationnetwerk en financiële bijdrage voor de aanschaf en de productie van de eerste 5.000 waterstofvoertuigen. Zonder waterstofauto’s geen waterstoftankstations en zonder stations geen auto’s.” Tegenover de staatssecretaris sprak Tjisse Stelpstra zijn bewondering uit voor deze bottom-up aanpak: “Het noordelijke bedrijfsleven pakt zelf de handschoen op en we zijn trots op onze bedrijven die een drijvende kracht zijn achter de waterstofeconomie.” Daarnaast vroeg hij de staatssecretaris steun te betuigen voor de call die in Noord-Nederland in voorbereiding is om de ‘Hydrogen Valley’ van Europa te worden.

Koploper duurzaam OV

Ook wordt in Noord-Nederland hard gewerkt aan de inzet van waterstof in het openbaar vervoer. Gedeputeerde Stelpstra overhandigde een position paper aan de staatssecretaris met de woorden “straks zijn we met 32 waterstofbussen verder dan Amerika.” Groningen en Drenthe hebben vanaf 2020 de duurzaamste busconcessie in Nederland met circa 181 zero-emissiebussen. Daarnaast gaat er met Arriva vanaf medio 2019 een langdurige pilot lopen met waterstoftreinen. Staatssecretaris Van Veldhoven was onder de indruk van de noordelijke ambitie: “Ik ben bij jullie op werkbezoek geweest en het was prachtig om te zien wat jullie allemaal doen met het OV en de verduurzamingsslagen die jullie allemaal maken. Niet alleen in het OV, maar ook om het OV aantrekkelijker te maken in gebieden waar het misschien eerder niet zo aantrekkelijk was. Dat draagt er allemaal aan bij en vind ik heel indrukwekkend.”

Vanuit de Tweede Kamer waren aanwezig: Maurits von Martels (CDA), Anne Kuik (CDA), Carla Dik-Faber (CU), Jessica van Eijs (D66), Antje Diertens (D66), Dilan Yeşilgöz (VVD), Dennis Wiersma (VVD), Erik Ziengs (VVD), Suzanne Kröger (GL) en Cem Laçin (SP).

Bron: www.snn.nl

 

One Response to Staatssecretaris van Veldhoven onder de indruk van noordelijke waterstofambitie

  • mijn Elektrische auto rijdt 6 km per kWh. ik heb 10.000 kWh Zonnepanelen op de garage en een Laadpaal.
    ik rijd 60.000 km op de Zon. geen waterstof nodig hoe duur is waterstof eigenlijk. een kWh zon kost 3 cent
    6 km voor 3 cent is 0.5 cent per km. en ik koop geen benzine diesel waterstof.

Geef een reactie