Start een duurzaam beleid om de business te vergroten

Duurzaamheid is een begrip dat je in verschillende woorden kunt omschrijven. Het is zowel sterk als toekomstbestendig, standvastig en effectief. Tenminste, als je weet hoe jouw onderneming zo duurzaam mogelijk kan functioneren. Een kleine duurzame aanpassing kan je business al vergroten.

Duurzaamheid betekent verantwoordelijkheid

Duurzame bedrijven hebben een bepaalde verantwoordelijkheid. Ze moeten zich actief inzetten voor de natuur, de mens en het milieu. Daarbij gaat het zowel om de kleine als grote zaken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van milieuvriendelijke producten. Dit mag dan misschien een kleine ingreep zijn maar het is al een stap in de goede richting.

duurzaam beleid

Verdiep je in duurzame standaarden

Ieder bedrijf kan duurzaam functioneren. Je kan al beginnen met het efficient vervoeren van je producten door middel van het Tetris principe van Vink Lisse. Je kan je ook verdiepen in duurzame standaarden en probeer ze toe te passen tijdens de productie. Uiteindelijk worden jouw producten daar alleen maar beter van. Ze hebben immers geen negatief effect meer op de omgeving. Bovendien hechten veel mensen tegenwoordig veel waarde aan duurzaamheid. Vertel je klanten dan ook zeker over de milieuvriendelijke standaarden die je gebruikt binnen het bedrijf, net als wij doen. Dit weten mensen zeker te waarderen.

Voorbeeldfunctie

Niet alleen bedrijven zelf hebben de taak om duurzame processen te gebruiken. Hetzelfde geldt voor zakenpartners en leveranciers. Iedereen waar je mee samenwerkt moet een voorbeeld zijn voor mens en maatschappij. Men moet waarde hechten aan milieu- en klimaatbescherming en eerlijke productie. Zo kun je je houden aan de tien universeel erkende principes van het ‘Global Compact van de Verenigde Naties’, oftewel een zeer belangrijk internationaal businessnetwerk voor duurzame globalisering. Daarbij worden mensenrechten, arbeidsnormen, milieubescherming en anti-corruptie in de werkzaamheden geïntegreerd.

Op grote en kleine schaal verduurzamen

Bedrijven kunnen zowel op grote als kleine schaal verduurzamen. Het hoeft zeker niet altijd op globale schaal te zijn. Zo vind je in Nederland steeds meer kantoren met minimaal een energielabel C. Dit betekent dat ze allerlei duurzaamheidsmaatregelen invoeren op de werkvloer, zoals de installatie van LED-verlichting en zonnepanelen. Ook het gebruik van ‘groen’ gas en stroom neemt langzamerhand toe. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Dankzij het zuinige energiegebruik liggen de energiekosten namelijk veel lager.

Kantoormeubilair hergebruiken

Een andere manier om als onderneming duurzamer voor de dag te komen is het hergebruik van kantoormeubilair. Tweedehands spullen zijn vaak nog prima te gebruiken. Zo merk je aan veel bureaus, stoelen, kasten en printers totaal niet dat ze de tweedehands zijn. Het meubilair is vaak zeer degelijk gemaakt en kan daardoor jarenlang mee. Het is dan ook niet altijd nodig om je kantoor in te richten met een volledig nieuw interieur. Zorg er trouwens wel voor dat het kantoormeubilair ergonomisch verantwoord is. Zo moet je een bureau kunnen afstellen op jouw lengte. Duurzame en goedkope meubelen hoeven natuurlijk niet ten koste te gaan van jouw gezondheid!

Een stap in de duurzame richting

Zo zie je dat een duurzaam beleid niet alleen voordelen heeft voor het milieu maar ook voor je onderneming en dat je met een kleine ingreep al een goede stap in de duurzame riching doet!

 

Geef een reactie