Start proef met elektrisch vliegen Nederlandse luchthavens

Rotterdam The Hague Airport, Eindhoven Airport en Groningen Airport Eelde gaan testen met elektrisch vliegen. De proef wordt ondersteund door Royal Schiphol Group en NLR – Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum. In de gezamenlijke leeromgeving Power Up is het doel voor de luchthavens om kennis op te doen van de haalbaarheid, potentie en afhandeling van elektrische vluchten. De testresultaten worden gebruikt voor onderzoek naar het uitvoeren van lijndienstvluchten met elektrische vliegtuigen binnen Europa, om regio’s met elkaar te verbinden en een fijnmazig netwerk te creëren. Naar verwachting worden de eerste elektrische passagiersvluchten tussen luchthavens in Nederland binnen vijf jaar uitgevoerd.

proef

Potentie van elektrisch vliegen

Elektrisch vliegen is een technisch en economisch haalbare en snelle manier van vervoer om regio’s met elkaar te verbinden, in eerste instantie binnen ca. 500 kilometer en met de potentie voor afstanden tot 1000 kilometer. Dit blijkt uit een recent uitgevoerd onderzoek van M3 Consultancy, dat wijst op de snelle ontwikkeling van de techniek. Het streven is om eerst in Nederland te experimenteren met 4- tot 9-zitters en om op termijn een fijnmazig Europees netwerk op te bouwen en te vliegen met grotere toestellen.

Proef elektrisch vliegen

CEO Ron Louwerse van Rotterdam The Hague Airport: “We zijn enorm trots om aan te sluiten bij dit consortium. Als een van de aanjagers van luchtvaartinnovatie met onze stichting Rotterdam The Hague Innovation Airport (RHIA) zijn we nu iets meer dan twee jaar bezig met de ontwikkeling van het kleine elektrische vliegen, met Koninklijke NLR en TU Delft. Via (hybride) elektrisch maar ook met waterstof. We brengen onze data en onderzoeksresultaten in. We ontwikkelen graag met onze bestaande partnerships en kunde in dit consortium verder aan elektrisch persoonsvervoer per vliegtuig. Met meerdere Nederlandse vliegvelden hopen we dit proces te kunnen versnellen.”

Samenwerking in de regio’s

De proef wordt ondersteund door Brainport Development en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). De luchthavens zoeken voor het project Power Up verder samenwerking met innovatieve bedrijven en startups. Power Up biedt economische kansen voor de regio’s en het bedrijfsleven door innovatieve samenwerkingen aan te gaan. Het gaat bijvoorbeeld om kansen op het gebied van batterijtechnologie, elektrische vliegtuigmotoren en laadsystemen en mogelijkheden op het gebied van waterstoftechnologie en – infrastructuur. Meer over de regionale kansen is te lezen in de bijlagen bij dit persbericht.

Bekijk onderstaande video voor een korte samenvatting van het project:

Afbeelding en video via rotterdamthehagueairport.nl

Bron: rotterdamthehagueairport.nl

 

2 Responses to Start proef met elektrisch vliegen Nederlandse luchthavens

  • elektrisch vliegen met Wisselbatterij. in 5 minuten ready for take off. niet langdurig laden, snel wisselen. ready for take off.

  • Op zichzelf misschien een duurzame ontwikkeling, zolang de benodigde stroom ook daadwerkelijk groen wordt opgewekt. Ik moet er alleen niet aan denken als al deze toestellen straks over natuur en woongebieden gaan vliegen. Er moet goed worden nagedacht over de te volgen routes en het minst verstorend zou best eens het volgen van het landelijk wegennet kunnen zijn. Op dit moment zijn er kennelijk geen regels en in bepaalde gebieden hoef je voor de rust al niet meer de natuur in te gaan.

Geef een reactie