Student wint met Plastic Scanner de James Dyson Sustainability Award

Plastic Scanner: wist je dat er per jaar er 11 miljoen ton plastic in de zee belandt? En dit wordt alsmaar meer. Per uur is dat een hoeveelheid plastic waarmee je 11 olympische zwembaden zou kunnen vullen. Veel plastic wordt niet gerecycled (en ingezameld) omdat het recycle proces ingewikkeld is en daarmee economisch onrendabel blijft. Student Jerry van de Technische Universiteit Delft slaagt met zijn uitvinding een van de meest complexe belemmeringen voor het recyclen van plastic te overwinnen, met als doel recycling te versimpelen en plasticvervuiling drastisch te verminderen.

Plastic Scanner

De beste uitvinding ter wereld op het gebied van duurzaamheid. Klik op de foto en bekijk de video in het artikel. Foto via dyson.nl

Plastic Scanner

Tijdens zijn afstudeerproject aan de Technische Universiteit Delft heeft Jerry de Plastic Scanner ontworpen. Met deze uitvinding wint Jerry de Vos dit jaar de internationale duurzaamheidsprijs James Dyson Award 2021. Uit meer dan 2.000 inzendingen van 28 landen is dit jaar de uitvinding van Jerry gekozen tot de beste duurzame uitvinding van 2021 ter wereld. Hiermee is hij de eerste Nederlandse student die deze internationale designprijs wint.

Plastic vaak niet recyclebaar

Plastic is een lichtgewicht, veilig en gemakkelijk verkrijgbaar materiaal dat kan worden gebruikt om duurzame producten te maken. Het heeft een slechte reputatie omdat het vaak niet recyclebaar is en dus op de vuilstort terechtkomt, of erger nog, op het strand of in onze oceanen. Alleen met de juiste technologieën kunnen kunststoffen aan het einde van hun levensduur met succes op grote schaal worden gerecycled en worden omgezet in nieuwe producten, die zelf lang meegaan en duurzaam zijn. De uitdaging is om het plastic te identificeren, zodat het op de juiste manier kan worden gerecycled, in plaats van naar de stortplaats te worden gestuurd. De technologie bestaat, maar is duur en zeldzaam. Met een grotere beschikbaarheid van plastic identificatie kan veel meer plastic worden gerecycled en dus effectiever worden gebruikt.

Simpel draagbaar en gebruiksvriendelijk apparaat

Jerry slaagt hierin met zijn uitvinding de Plastic Scanner, waarbij hij de infraroodreflectie technologie van grootschalige plastic sorteerprocessen in een simpel draagbaar en gebruiksvriendelijk apparaat heeft vertaald zodat het overal beschikbaar is. De Plastic Scanner stelt zo iedereen in staat om op de juiste manier plastic te identificeren en te sorteren, waardoor een van de meest complexe belemmeringen voor het recyclen van plastic overal ter wereld wordt overwonnen.

Plastic simpel en beter scheiden

Om recycling te versimpelen en plasticvervuiling te verminderen heeft Jerry voor zijn afstudeeropdracht aan de TU Delft een oplossing bedacht. Veel van het plastic uit de oceanen komt uit lage- en middeninkomenslanden, waar er vaak handmatig en met het blote oog plastic gesorteerd wordt. Dit kost veel tijd en geld en kan erg foutgevoelig zijn. Als vrijwilliger voor Precious Plastic zag hij de negatieve impact van plasticvervuiling en de knelpunten die worden veroorzaakt wanneer plastic niet (juist) wordt geïdentificeerd en gesorteerd in het recyclingproces. De draagbare Plastic Scanner vertelt ter plekke van welk soort plastic een product gemaakt is. Infrarood licht wordt gebruikt om de plastic componenten te detecteren. Hierdoor kan het plastic simpel en beter gescheiden worden.

Voordelig, draagbaar en goedkoop

Door een voordelig, draagbaar en goedkoop te ontwikkelen scanner wil Jerry in landen waar nog veel handmatig gesorteerd moet worden een voorsprong bieden op het gebied van plasticrecycling om beter en meer te recyclen. De Plastic Scanner stelt zo iedereen in staat om op de juiste manier plastic te identificeren en te sorteren, waardoor een van de meest complexe belemmeringen voor het recyclen van plastic overal ter wereld wordt overwonnen.

Over de James Dyson Award

De James Dyson Award is een internationale designprijs om de volgende generatie ontwerpers aan te moedigen. De wedstrijd is open voor alle (alumni) ontwerptechnische studenten – geleid door de James Dyson Foundation, James Dyson’s liefdadigheidsinstelling met als missie om jonge studenten enthousiast te maken over design engineering. De jaarlijkse competitie is voor ontwerpers die net even anders denken, en producten ontwerpen die beter werken. Sinds vorig jaar kijkt James Dyson ook naar inzendingen die een duurzaamheidsprobleem aanpakken, of die duurzaam zijn ontworpen, verkregen of geproduceerd.

“Toen James Dyson mij belde dat ik de Duurzaamheidsprijs had gewonnen, was ik eerst stomverbaasd. Toen pas begon ik de impact van deze overwinning en de mogelijkheden die de Award brengt te beseffen. Het doel van de Plastic Scanner is om een eenvoudig, open-source apparaat te bouwen dat de meest voorkomende soorten plastic kan identificeren. Ik hoop dat ik hiermee het ontwikkelingsproces aan zowel de elektronica- als de softwarekant van de uitvinding kan versnellen.” Jerry de Vos, uitvinder Plastic Scanner

James Dyson zegt:

“Plastic wordt tegenwoordig veel gedemoniseerd, echter is het een duurzaam en veelzijdig materiaal dat een belangrijke rol speelt. De uitdaging is natuurlijk om ervoor te zorgen dat het effectief wordt hergebruikt en gerecycled om te voorkomen dat het naar de stortplaats gaat. Het is ingewikkeld om te begrijpen hoe je plastic op de juiste manier kunt recyclen, maar Jerry heeft een zeer effectieve technologie ontwikkeld waarmee iedereen deze kennis in handen kan krijgen. Jerry richt zijn inspanningen op het ondersteunen van ontwikkelingslanden. Toen ik Jerry belde om het nieuws te brengen, was hij onderweg naar Algerije om lokale gemeenschappen te helpen bij het opzetten van recyclinginitiatieven. Zijn werk is inspirerend en ik wens hem veel succes met deze potentieel belangrijke technologie.”

Mohamed Tahar Kachebi, projectmanager bij UNHCR zegt:

“Ik geloof echt dat zulke technologie nodig is voor het maken van cruciale beslissingen en dat het een verschil kan maken van elk plastic recycling project, ongeacht de verwerkingsmethode. Als we het voorbeeld nemen van het recyclingproject hier in de Sahrawi-kampen in Algerije, hangt de kwaliteit van de eindproducten van de plaatpers of de extruder grotendeels af van de kwaliteit en het soort plastic afval of gebruikte grondstof. Het is niet makkelijk om met het blote oog de samenstelling en het exacte type van alle kunststoffen te kennen die we in de natuur aantreffen, daarom geloof ik dat de Plastic Scanner kan helpen om deze taak makkelijker te maken en de kunststoffen correct te scheiden, en zo een betere kwaliteit van de eindproducten te garanderen.”

Bron: dyson.nl

 

Geef een reactie