Subsidie Cosun Beet Company voor duurzame bio-raffinage uit bietenpulp

Provincie Groningen verleent Cosun Beet Company 3 miljoen euro subsidie voor de komst van een duurzame bio-raffinagefabriek in Delfzijl. In deze innovatieve fabriek zetten we straks bietenpulp van onze suikerfabrieken om in nieuwe plantaardige producten. Deze kunnen worden gebruikt als milieuvriendelijke vervangers van microplastics in onder andere verf, wasmiddelen, tandpasta, shampoo en make-up. De fabriek gaat produceren op 100% groene energie en levert naar schatting ruim 40 banen op. De subsidie wordt toegekend vanuit de regeling Investeren in Toekomstbestendige Industrie. De definitieve investeringsbeslissing valt later dit jaar.

Cosun Beet Company

Foto via cosunbeetcompany.nl

Biobased oplossingen uit suikerbieten

Cosun Beet Company heeft meer dan honderd jaar ervaring in de teelt van suikerbieten en de bijbehorende productie van suiker. De bio-raffinagefabriek voegt een innovatieve schakel aan de suikerbietenketen toe, doordat uit bietenpulp groene, biobased alternatieven voor grondstoffen worden geproduceerd. Cosun Beet Company werkt daarbij nauw samen met verschillende kennisinstellingen die actief zijn in biobased innovaties.

Cosun Beet Company: inzetten op innovatie

Paul Mesters, CEO van Cosun Beet Company: “De afgelopen tien jaar zetten we met ons bedrijf sterk in op innovatie, onder meer op het gebied van bio-raffinage van de suikerbietenpulp. Deze toekomstige fabriek is de kroon op al het innovatieve werk dat we hebben gedaan. Hiermee zetten we een belangrijke stap richting het vergroenen van de samenleving en een duurzame toekomst.”

Toekomstbestendige economie

Ook de Groningse gedeputeerde IJzebrand Rijzebol is zeer positief over dit project. “Het laat zien waar we met onze economie naartoe willen: de productie van hoogwaardige en duurzame grondstoffen uit reststromen. Hiermee kunnen vervuilende stoffen in producten die we dagelijks gebruiken, vervangen worden. Dat levert niet alleen werkgelegenheid op, maar zorgt ook voor een beter verdienmodel in de agro-industrie en duurzame producten voor consumenten. Zo werkt Groningen aan een circulaire en schone economie.”

Bron: cosunbeetcompany.nl

 

One Response to Subsidie Cosun Beet Company voor duurzame bio-raffinage uit bietenpulp

  • Papier recycling Fabriek in Winschoten Groningen kan draaien op stroom van 250 hectare Zonnepark Oldambt. productie 250 miljoen kWh per jaar. het ziekenhuis Scheemda 20 miljoen euro en schone stroom voor papier recycling fabriek Winschoten. Inkomsten voor Oldambt met productie Zonnestroom. het park krijgt geen vergunning, Dat is jammer.

Geef een reactie