Tips bij aanleggen vloerisolatie

Een goed geïsoleerde vloer zal je een hoop energiekosten besparen. Vloerisolatie zorgt er namelijk voor dat er minder energie nodig is om het huis te verwarmen. Wel wenselijk in de huidige tijd van forse stijgingen van gasprijzen. Overweeg jij om vloerisolatie aan te leggen? Lees dan snel de tips in dit artikel.

vloerisolatie kruipruimte

Vergelijk isolatiebedrijven

Verschillende isolatiebedrijven bieden zowel verschillende isolatiemethoden als verschillende isolatiematerialen aan. Win informatie in bij diverse isolatiebedrijven om te achterhalen welke methode het beste is voor jouw situatie. Voor woningen met kruipruimtes zijn bijvoorbeeld andere mogelijkheden dan bij woningen waar de vloer direct op de bodem gelegd is.

Kies het juiste materiaal

Er zijn een groot aantal isolatiematerialen verkrijgbaar, met elk andere isolatiewaarden en kenmerken. Als je duurzaam wilt isoleren, kun je kiezen voor natuurlijk hennep, vlas, houtvezels, schelpen of schapenwol als vloerisolatie kruipruimte. Is je kruipruimte erg laag, moeilijk toegankelijk of heeft deze veel leidingen en buizen? Dan is het een goed idee om een vorm van spuitisolatie te kiezen.

Overweeg de terugverdientijd

Bij het kiezen voor een methode of materiaal is het raadzaam om niet enkel naar de aankoop- en aanlegprijs te kijken, maar ook de terugverdientijd in overweging te nemen. Dit is de tijd die verstrijkt totdat je door op energie te besparen, je investering hebt terugverdiend. De ene isolatiemethode of het ene isolatiemateriaal is wellicht duurder dan het andere, maar verdient zich mogelijk wél sneller terug.

Isoleer de onderkant van de vloer

Bij een kruipruimte die hoger is dan 35 centimeter is het altijd het verstandigste om de onderkant van de vloer te isoleren. Dit wordt gedaan door het isolatiemateriaal tegen het plafond van de kruipruimte aan te brengen. Deze methode levert de meeste energiebesparing en zal je bovendien de miste overlast opleveren in de woning zelf.

Maak gebruik van multifunctionaliteit

Naast thermische isolatie, bieden isolatiematerialen vaak nog allerlei andere voordelen. Zo zijn er isolatiematerialen die de brandveiligheid vergroten en zelfs volledig brandwerend zijn en zijn er isolatiematerialen die je vloeren akoestisch kunnen isoleren. Hiermee wordt bedoeld dat het contactgeluid aanzienlijk zal worden verminderd.

 

 

Geef een reactie