VDL Groep: eerste brandstofceltruck voor Europese logistiek van Toyota

In navolging van de in mei 2023 aangekondigde samenwerking tussen Toyota Motor Europe en de Nederlandse VDL Groep, is de eerste brandstofcel-demotruck een feit. Door integratie van Toyota’s brandstofceltechnologie in de zware zero-emissie trucks van VDL streeft Toyota naar het koolstofvrij maken van de Europese logistieke activiteiten.

VDL Groep

Foto via pers.toyota.nl

  • Eerste waterstoftruck van VDL Groep met brandstofcelmodules van Toyota klaar voor pilotfase
  • VDL Groep bouwt nog eens vier zero-emissie waterstof-elektrisch trucks voor Toyota’s logistieke dienstverleners in Europa
  • Trajectproeven starten in 2023 en duren vijf jaar

VDL Groep en Toyota

Deze eerste demonstratietruck wordt niet alleen ingezet voor het uitvoeren van tests op de weg, maar dient ook als feedbackvoertuig om verbeteringen voor de volgende stappen van het project te evalueren. VDL Groep ontwikkelt nog vier brandstofceltrucks die worden ingezet bij Toyota’s logistieke dienstverleners VOS Transport Group, CEVA, Groupe CAT en Yusen.

Dagelijkse logistieke routes

Deze transportbedrijven leveren een grote bijdrage aan het project door de waterstoftrucks in te zetten op hun dagelijkse logistieke routes door België (Antwerpen), Frankrijk (Lille), Duitsland (Keulen) en Nederland (Amsterdam en Rotterdam). De vier routes beschikken elk over minimaal één waterstoftankstation (Hydrogen Refueling Stations, HRS), inclusief back-upoplossingen.

Waardevolle informatie

Naar verwachting levert de samenwerking tussen alle partijen waardevolle informatie op over de inzet van brandstofceltrucks in de praktijk. De samenwerking draagt ook bij aan de ecologische energietransitie in Europa. De proefperiode van vijf jaar stimuleert naar verwachting de verdere ontwikkeling van een duurzame waterstofinfrastructuur in heel Europa die voldoet aan de AFIR-vereisten (Alternative Fuels Infrastructure Regulation).

Van onschatbare waarde

Zware vrachtwagens zijn van cruciaal belang voor het genereren van een gezonde vraag- en aanboddynamiek voor waterstof. Ze kunnen de ontwikkeling van een duurzame infrastructuur stimuleren, waaruit weer nieuwe mobiliteitstoepassingen kunnen ontstaan. De infrastructuur voor waterstoftrucks kan eenvoudig worden uitgebreid naar andere waterstofvoertuigen die dezelfde tankstations gebruiken.

Koolstofvrije logistiek

Dit project van Toyota en VDL Groep vormt een aanvulling op de initiatieven van Toyota om de logistiek koolstofvrij te maken en ondersteunt de langetermijndoelstelling om tegen 2040 volledig koolstofneutraal te zijn. Naast de elektrificatie van personenauto’s ziet Toyota grote waarde in de samenwerking met meerdere partners om de transitie naar een duurzame economie te versnellen. Daarom werkt het samen met bedrijven uit alle mobiliteitssectoren en met verschillende vaardigheden, om betrouwbare en efficiënte oplossingen te testen en aan te bieden. Koolstofreductie van Toyota’s logistieke netwerk vormt een nieuwe stap om de totale ecologische voetafdruk van het bedrijf te verkleinen.

front VDL Groep

Foto via pers.toyota.nl

Over VDL Special Vehicles

VDL Special Vehicles is specialist op het gebied van batterij-elektrische en waterstofoplossingen voor on- en off-road voertuigen. Als loonproducent levert het bedrijf productiecapaciteit voor kleine tot middelgrote series van (onderdelen van) zero-emissie voertuigen. Daarnaast kunnen het bedrijf ook ondersteuning bieden op het gebied van productontwikkeling, prototyping en certificering van zero-emissie aandrijflijnen, tot en met het volledig ontwikkelen van een alternatieve aandrijflijn voor uw toepassing. VDL Special Vehicles stelt haar klanten in staat om voertuigoplossingen aan te bieden die de wereld schoner maken. Onze achtergrond ligt in de ontwikkeling en productie van chassis voor bussen en touringcars in uiteenlopende toepassingen. Vanuit deze ervaring zijn we meer dan 20 jaar geleden gestart met de ontwikkeling van emissievrije aandrijflijnen. Deze kennis en ervaring zijn de afgelopen twee decennia gebruikt om verschillende waterstof- en batterij-elektrische oplossingen te ontwikkelen voor middelzware en zware wegvoertuigen zoals bussen en vrachtwagens. Ons engineeringteam is in staat om deze en andere oplossingen te integreren in bestaande voertuigen van derden.

Voorbeelden

Voorbeelden hiervan zijn bouw-, landbouw-, haven- of luchthavenmachines. Daarnaast biedt het bedrijf als loonproducent derden de mogelijkheid om hun emissievrije voertuigen bij ons te laten produceren. VDL Special Vehicles is onderdeel van het internationale, industriële familiebedrijf VDL Groep met het hoofdkantoor in de Brainport regio Eindhoven. Het bedrijf is opgericht in 1953 en nu, 70 jaar later, staat sinds 2017 de derde generatie Van der Leegte aan het roer van de groep. De VDL Groep heeft ruim 16.000 medewerkers en is actief in 19 landen. De groep bestaat uit meer dan 100 werkmaatschappijen die ieder met hun eigen specialisme intensief samenwerken. De activiteiten van deze bedrijven zijn samen te vatten in de ‘vijf werelden van VDL’: Science, Technology & Health, Mobility, Energy & Sustainability, Infratech en Foodtech. Lees meer op www.vdlgroep.com.

Door: Guido Roozekrans, Head of Press & Public Affairs Toyota

Bron: pers.toyota.nl

 

Geef een reactie