Verpakking van suikerbietenpapier voor industriële klanten

Cosun Beet Company heeft een grote stap gezet naar het gebruik van duurzaam suikerbietenpapier in industriële 25 kg zakken. Zeelandia, een internationale producent van ingrediënten voor brood- en banketbakkerijen, heeft de zakken getest. Met een 100% positief resultaat. Suikerbietenpapier is een baanbrekende innovatie van Cosun Beet Company en papierproducent Crown Van Gelder. Het papier, genaamd Crown Native, is mede gemaakt vanuit bietenpulp, een zijstroom van de suikerproductie en is een duurzame vervanger van houtvezels. Hierdoor kent het papier een beduidend lagere milieuafdruk. Dit gebeurt op meerdere vlakken: van verlaging van CO2-uitstoot en fijnstofvorming tot minder benodigde landbouwgrond. Ook zijn er door de lokale teelt minder transportbewegingen nodig.

suikerbietenpapier

Foto via cosunbeetcompany.nl 

Suikerbietenpapier

Vanaf dit voorjaar worden de 1 kg pakken van Van Gilse gemaakt van suikerbietenpapier met 20% suikerbietenvezels. Voor de industriële markt zijn er 25 kg zakken ontwikkeld met dit suikerbietenpapier. Om te onderzoeken of deze zakken zich tijdens hun levenscyclus bij klanten net zo gedragen als de standaard zakken van houtvezels, is er een test opgestart in samenwerking met Zeelandia. De eerste test hebben de zakken glansrijk doorstaan. Binnenkort volgt een tweede, grotere test.

“Het verhaal sprak me gelijk aan”, vertelt verpakkingskundige Niels Steenblok bij Zeelandia. “Misschien wel omdat mijn ouders vroeger ook suikerbieten teelden. Binnen Zeelandia zijn we dagelijks bezig met het verder verduurzamen van onze activiteiten. De innovatie van Cosun Beet Company hebben we dan ook direct willen omarmen en aangeboden om het bietenpapier te testen.”

“Een afgeleverde 25 kg zak suiker gaat bij ons nog een heel traject door, met allerlei gebruiksmomenten. Dan wil je weten hoe deze zich gedraagt. Kun je de zak bijvoorbeeld makkelijk opensnijden? Is het papier sterk genoeg? En voldoende luchtdicht, zodat een volle zak blijft hangen in een vacuüm tilhulp? Is het papier niet te glad waardoor het van een pallet kan glijden? Onze conclusie: de zakken voldoen aan alle eisen.”

Prachtig verhaal

Ricky van Beers, business development manager bij Cosun Beet Company is blij met het resultaat. “Uiteindelijk is het de intentie dat we voor al onze verpakkingsmaterialen heel gecontroleerd en gefaseerd overstappen naar suikerbietenpapier.”

Met Niels Steenblok constateert hij dat het bietenpapier, waarin de vezel zichtbaar is, een prachtig verhaal vertelt over een reststroom die je opnieuw inzet voor een waardevol product. “Een speciaal beeldmerk gaat benadrukken dat de verpakking deels is gemaakt van suikerbieten. Het logo verwijst naar een website met meer informatie over deze duurzame verpakking.”

Meer weten? Neem contact op met Ricky van Beers via ricky.van.beers@cosunbeetcompany.com.

Bron: www.cosunbeetcompany.nl

 

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2022 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign