Verschillen tussen zorgverzekeringen en duurzaamheid

De premie van zorgverzekeringen gaat bij de grootste aanbieders gemiddeld bijna vijf euro per maand omhoog. Ook de onderlinge verschillen tussen zijn groter dan ooit. Waar komen deze verschillen vandaan en hoe duurzaam zijn de zorgverzekeraars eigenlijk? 

Je hebt tot en met 31 december de tijd om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Wij vertellen je wat de top vijf is van de goedkoopste duurzame zorgverzekeringen en welke verschillen er in zorgverzekering polissen zijn. Zo kun je bij zorgverzekeringen vergelijken eenvoudig bepalen wat de juiste verzekering voor jou is.

zorgverzekeringen

Verschillen zorgverzekeringen. (Afbeelding rechtenvrij unsplash) 

Prijsverschil basisverzekering

In 2022 is het verschil tussen de goedkoopste en duurste zorgverzekering jaarlijks meer dan 500 euro. Er zit zelfs onderling prijsverschil in de basisverzekering. Terwijl de dekking van de basisverzekering wettelijk is bepaald. Waar komen die verschillen tussen zorgverzekeringen dan vandaan?

Er zijn verschillende factoren die in het prijsverschil van de basisverzekering meespelen, zoals:

⦁ financiële ruimte verzekeraar;
⦁ medicijnbeleid;
⦁ contracten zorgaanbieders;
⦁ hulpmiddelen leveranciers;
⦁ soort en frequentie van correspondentie;
⦁ fysiek kantoor, klantenservice of alleen online;
⦁ type polis, waarover verderop meer.

Duurzaamheid van zorgverzekeraars

Wanneer je wilt bijdragen aan een betere en groenere wereld dan is duurzaamheid van zorgverzekeraars zeker een belangrijk aandachtspunt. De grote hoeveelheden aan zorgpremies van verzekerden (reserves) wordt voor een deel gebruikt om te beleggen. De duurzaamheid van een zorgverzekeraar wordt bepaald door de bestemming van deze beleggingen.

Wordt er bijvoorbeeld in duurzame projecten en doelen geïnvesteerd? Zijn er beleggingen in groene energie of gaan er juist investeringen naar fossiele brandstoffen zoals olie en gas? En welke investeringen dragen bij aan bijvoorbeeld de recyclingindustrie, bescherming van natuurgebieden of maatschappelijke doelen zoals verbetering van het onderwijs. Omdat verzekeraars veel geld te beleggen hebben, zijn de gekozen doelen van grote impact op de duurzaamheid.

Er zijn twee recente grote onderzoeken naar de duurzaamheid van zorgverzekeraars; die van VBDO (Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling) en de ‘Eerlijke Geldwijzer’. Er is hierbij vooral gekeken naar beleggingen op het gebied van mens, milieu, ondernemingsbestuur en maatschappij. Wanneer je deze scores bij elkaar optelt en het gemiddelde neemt, zijn er eigenlijk maar twee verzekeraars die er met kop en schouders bovenuit steken: A.S.R. (waar ook Ditzo onder valt) en Achmea (hieronder vallen Zilveren Kruis, Interpolis, FBTO, De Friesland, ZieZo en ProLife). Hieruit kun je concluderen dat duurzaamheid bij beleggingen voor veel zorgverzekeraars nog niet hoog op de agenda staat.

Top vijf goedkoopste duurzame zorgverzekeringen

Wanneer we kijken naar duurzaamheid in vergelijking met de premie van zorgverzekeringen 2022, komen we tot de volgende top vijf basisverzekeringen:

1.  Zilveren Kruis Ziezo selectief
2.  FBTO
3.  Zilveren Kruis Ziezo basis
4.  De Friesland
5.  Ditzo

Natuurlijk is er nog wel een verschil in duurzaam beleid maken en deze ook daadwerkelijk uitvoeren. Gelukkig is hier steeds meer aandacht voor en dit zal de komende jaren blijven groeien.

Deze soorten zorgverzekeringen zijn er in Nederland:

De meeste zorg krijg je vergoed vanuit de basisverzekering, maar je zult wel altijd een eigen risico betalen. Bij het vergelijken van zorgverzekeringen kom je de volgende polissen tegen:

1. Restitutiepolis
Een restitutiepolis wordt ook wel een vrije zorgkeuze genoemd. Met een restitutiepolis ben je vrij in het kiezen van je ziekenhuizen en zorgverleners. Je kunt dan ook vanuit de basisverzekering bij elke zorgverzekeraar terecht zonder bij te hoeven betalen. Hierbij hoef je geen rekening te houden met contracten die zijn afgesloten tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders.

2. Combinatiepolis
Een combinatiepolis is vergelijkbaar met een restitutiepolis. Hierbij heb je namelijk ook zelf de keuze uit verschillende zorgaanbieders. Dit kan wel per zorgsoort verschillen. Zo kun je bijvoorbeeld bij alle ziekenhuizen terecht, maar niet bij alle klinieken. Neem je een combinatiepolis, dan heeft de zorgverzekeraar doorgaans contracten met zorgverleners afgesloten.

3. Naturapolis
Let bij een naturapolis goed op de contracten die jouw zorgverzekeraar heeft afgesloten met zorgverleners. Stel dat je naar een zorgverlener gaat die niet onder contract staat bij jouw zorgverzekeraar, dan zal de verzekeraar de rekening van jouw zorg niet geheel vergoeden. Hierbij komt vaak 20 procent van de kosten voor jouw rekening. Wel beschikken zorgverzekeraars die een naturapolis bieden vaak over veel contracten met zorgverleners.

4. Budgetpolis
Bij een budgetpolis heeft de zorgverzekeraar net als bij een naturapolis contracten met zorgverleners afgesloten. Ga je naar een zorgverlener die onder contract staat bij de verzekering, dan krijg je de hele rekening vergoed. Staat de zorgverlener niet onder contract dan komt 20 procent van de behandeling voor jouw rekening. Let op dat bij een budgetpolis het aantal gecontracteerde zorgverleners niet groot is. Het is dan ook goed dit te vergelijken voordat je kiest voor een zorgverzekering met budgetpolis.

Je hebt tot het einde van het jaar de tijd om over te stappen naar een andere (duurzame) zorgverzekeraar.

 

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2022 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign