Volkswagen Groep en Griekenland realiseren modeleiland voor klimaatneutrale mobiliteit

De Volkswagen Groep en Griekenland gaan een baanbrekend mobiliteitssysteem opzetten op het mediterrane eiland Astypalea. Daarbij zal het huidige mobiliteitssysteem op het eiland de overstap maken naar elektrische auto’s en hernieuwbare energieopwekking. Op de lange termijn zal Astypalea een modeleiland voor klimaatneutrale mobiliteit worden. Daartoe is vandaag in Wolfsburg en Athene een intentieverklaring ondertekend door Konstantinos Fragogiannis, onderminister van Buitenlandse Zaken voor Economische Diplomatie en Transparantie, en dr. Herbert Diess, CEO van de Volkswagen Groep.

Volkswagen Groep

  • Grieks eiland Astypalea stapt over op elektrisch rijden, slimme mobiliteitsoplossingen en groene stroomopwekking
  • Volkswagen en Griekenland ondertekenen intentieverklaring

Nieuwe mobiliteitsdiensten – zoals het delen van voertuigen of het delen van ritten – helpen het verkeer op het eiland te verminderen en te optimaliseren. Energie zal voornamelijk worden opgewekt uit lokale groene energiebronnen als zonne- en windenergie. Het project heeft in eerste instantie een looptijd van zes jaar.

Klimaatneutrale mobiliteit voor iedereen

Dr. Herbert Diess, CEO van de Volkswagen Groep: “De politiek, het bedrijfsleven en de maatschappij hebben een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid om de klimaatverandering te beperken. Ons lange-termijndoel is klimaatneutrale mobiliteit voor iedereen. Met het Astypalea-project gaan we onderzoeken hoe we die visie nu al kunnen realiseren. E-mobiliteit en slimme mobiliteit zullen de kwaliteit van het leven verbeteren en tegelijkertijd bijdragen aan een CO2-neutrale toekomst.”

De premier van Griekenland, Kyriakos Mitsotakis: “Ik geloof sterk in samenwerkingen met het bedrijfsleven. Regeringen kunnen niet op eigen kracht resultaten boeken en de particuliere sector heeft niet het antwoord op elke vraag. Dit ambitieuze project is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de Griekse staat en de Volkswagen Groep. Een wereldleider in de auto-industrie die zijn modellengamma en de onderneming in 2050 CO2-neutraal wil hebben, gaat de samenwerking aan met een Europees land dat naar een volledige transformatie toewerkt.”

Volkswagen Groep1

Van autoverhuur naar ridesharing

Centraal in het project staat een geheel nieuw, geavanceerd vervoerssysteem met digitale mobiliteitsdiensten, inclusief volledig elektrisch deelvervoer waar het hele jaar door gebruik van kan worden gemaakt. Deze dienst is opgezet om de huidige, zeer beperkte lokale busdienst naar een nieuw niveau te tillen. Samen met lokale partners wordt een deel van de traditionele autoverhuur omgevormd tot een dienst voor het delen van voertuigen, die naast elektrische auto’s ook e-scooters van SEAT en e-bikes omvat. Alleen al hierdoor wordt het wagenpark op het eiland aanzienlijk verkleind. In totaal zullen zo’n 1.000 elektrische voertuigen ongeveer 1.500 voertuigen met verbrandingsmotor vervangen. Ook commerciële voertuigen van lokale bedrijven en bedrijfswagens op het eiland – van onder meer de politie, de hulpdiensten en de openbare sector – worden geëlektrificeerd. Volkswagen gaat zijn Elli-laders op het gehele eiland installeren om te zorgen voor een uitgebreide oplaadinfrastructuur met ongeveer 230 particuliere en diverse openbare laadpunten.

Astypalea: pionier in duurzaam toerisme

Astypalea is een eiland in de zuidelijke Egeïsche Zee met een oppervlakte van zo’n 100 vierkante kilometer. Het heeft ongeveer 1.300 inwoners en wordt jaarlijks door zo’n 72.000 toeristen bezocht. Astypalea heeft momenteel slechts een zeer beperkte openbaar-vervoerdienst met twee bussen die slechts op een klein deel van het eiland rijden. Op dit moment wordt de energievraag bijna volledig gedekt door fossiele brandstoffen. Het eiland wil de komende jaren een pionier worden op het gebied van duurzaam toerisme en ondersteunt daarom duurzame mobiliteit. Griekenland ondersteunt deze transformatie in het kader van haar nationale energie- en klimaatplan.

Bron en beeldmateriaal via: volkswagen.nl

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

 

One Response to Volkswagen Groep en Griekenland realiseren modeleiland voor klimaatneutrale mobiliteit

  • Volgens de Engelse Wikipedia zin er op Astypalea 1334 inwoners. Er zouden nu ‘ ongeveer’ 1500 voertuigen met verbrandingsmotor rijden. Ik schat dat slechts ca. 30% van de Grieken op deze piepkleine eilandjes een auto bezitten, dus zo’n 400 auto’s. Dat is nog veel! Of Volkswagen vergist zich in het eiland of dit prachtige plan is gedoemd te mislukken.

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2022 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign