Voordelen Kant en klaar haag in de tuin

In Nederland zijn groene kant en klaar hagen enorm populair. Dat is niet geheel onlogisch, want de Nederlandse tuinen zijn relatief klein en dergelijke natuurlijke hagen nemen weinig plaats in. Kant en klaar hagen hebben bovendien meer voordelen en mogelijkheden die lees je terug in deze blogpost.

haag portugese laurier

Portugese laurier

Groen

Groene hagen in de tuin straat niet alleen mooi, maar zijn ook beter voor dieren. Daarnaast verklein je je voetprint door niet voor een houten schutting te kiezen. Je kan ook kiezen voor een mix van hagen en delen van hout. Dat geeft een speels en minder hokkerig geheel in de achtertuin.

Stalen trellis

Kant en klaar hagen kenmerken zich door hun stalen trellis. Hier kunnen de planten mooi tegenop groeien, maar het geeft ook een afscheiding tussen jou en jouw buren. Zo springen de kinderen niet zomaar in de tuin van de buren. Doordat de hagen groeien op een metalen scherm blijven ze smal van formaat. Zorg wel voor montage aan stevige palen, bijvoorbeeld van hardhout of geïmpregneerd hout. Meestal zijn dergelijke heggen trouwens 180 cm hoog en 120 cm breed. Wil je een haag van 2 meter hoog? Dan laat je je haag een stukje aan de bovenkant doorgroeien, dat is zeker haalbaar.

Groenblijvend kant en klaar haag

Vroeger was er maar één soort, de groenblijvende Hedera in de vorm van kant en klaar haag. Deze is weliswaar wintergroen maar kan ook sterk woekeren (dus veel snoeien) en heeft niet bepaald het meest mooie blad qua vorm en kleur. Tegenwoordig zijn er ook andere wintergroene soorten op de markt zoals de Portugese laurier met fraai donkergroen blad, zet deze wel op een beschutte plek uit de harde wind. Of ga voor de olijfwilg met zijn fraaie grijs/groene bladeren, deze soort is ook goed bestand tegen zoute kustgebieden. Wie van rode bloei, rode herfstverkleuring van het blad houdt, kan ook de Glansmispel overwegen, ook wel bekend als Photinia. De groenblijvende Toscaanse Jasmijn is ook sterk in opkomst. Deze bloeit fraai met witte bloemen.

haag olijfwilg

Olijfwilg

Eten van eigen haag

Steeds meer mensen ontdekken ook dat het erg leuk is om te eten uit eigen tuin. Denk aan druiven, kiwi, appels of peren. Vooral klimdruiven doen het goed in Nederland en begroeien relatief eenvoudiger aan een rek dan bijvoorbeeld appels en peren. Zet een eetbare kant en klaar haag neer op een plek waar je geen zichtlijnen naar de buren hebt. Want deze soorten zijn niet het hele jaar groei. Wel bloeien leivormige appels en peren fraai wit/roze in het voorjaar. Laagstammige appel- of perenbomen zijn meestal maximaal 150 cm hoog, kan ook als voortuinhaag van bijvoorbeeld 1 meter hoog. Kiwistruiken doen het in Nederland overigens doorgaans matig.

Decoratief blad

De vorm en kleur van de bladeren kunnen echt het verschil maken. Met de kant en klaar haag van de Beuk (klein getand blad) en de Amberboom (groot, diep ingesneden blad) haal je echt iets moois in de tuin. De herfstverkleuring van de Amberboomhaag is ook erg fraai. Het glanzende blad van de Laurier of het dofgrijze blad van de olijfwilg zijn ook de moeite waard te bekijken.

haag beuk

Haag beuk

Bloeiende hagen

Wie gaat voor een fraai bloeiende haag kan denken aan diverse soorten Clematis, Kamperfoelie, witte/blauw regen, Passiebloem (alleen geschikt voor warme, beschutte plaats) of trompetbloem. Niet vergeten, de meeste soorten zijn bladverliezend in de winter, behalve de Toscaanse Jasmijn en de Clematis soorten Apple Blossom en Armandii Snow Drift.

Last but not least

Let bij de keuze voor de soort kant en klaar hagen altijd op jouw bodemtype, zon of schaduw, droog of natte grond en andere zaken. Specialisten van Yarinde tuinplanten kunnen je hierbij assisteren, tevens bieden zij de mogelijkheid voor thuisbezorging in heel het land inclusief bemesting en aanplantgrond. Ga je tot borderbeplanting naast de haag? Zorg dan voor contrast qua bladkleur, bladvorm en bloeikleur is het advies. Zo steekt je haag mooi af bij de tuinborders.

haag amberboom

Amberboom

 

Geef een reactie