Waarom is ontkalkt water duurzaam?

Ontkalkt water wordt ook wel ‘zacht’ water genoemd. In Nederland is het water relatief hard en deze hardheid verschilt weer per regio. Waterontkalkers zijn apparaten waarmee water wordt ‘onthard’ door het kalk uit het water te verwijderen. Dit is duurzaam en milieuvriendelijk, waarom is dat?

ontkalkt

Zuiniger energieverbruik

Ontkalkt water heeft een duurzame invloed door zuiniger energieverbruik en minder onderhoud van apparaten. Dit gaat om alle huishoudelijke apparaten waarbij water wordt gebruikt. Denk aan de wasmachine, vaatwasser, strijkijzer, waterkoker en het koffiezetapparaat. Dat komt omdat kalk de waterdoorstroming en afgifte van warmte verminderd. Hoe meer kalk er in apparaten zit, des te meer energie dus nodig is om hetzelfde effect te bereiken. Dit geldt ook voor het rendement van de verwarmingsketel.

Minder onderhoud

Door kalkaanslag in je apparaten, heb je meer onderhoud nodig. Wanneer er te lang teveel kalk in je apparaten zit, zoals bij een wasmachine, koffiepadmachine of waterkoker, kunnen deze zelfs kapot gaan. Kalk slaat namelijk direct op de verwarmingselementen. Vooral in regio’s met een hoge hardheid van het leidingwater is het daarom belangrijk deze regelmatig te ontkalken. Met een waterontkalker, oftewel een waterontharder, heb je hier geen omkijken meer naar.

Langere levensduur cv-installaties, kranen en douchekoppen

Bij apparaten kun je kalkaanslag nog relatief makkelijk verwijderen. Dit is bij cv-installaties zoals een combi cv of een boiler veel lastiger. Naast dat je de aanslag van buiten niet kunt zien, kun je het ook nauwelijks tot niet verwijderen. Dit geldt ook voor de kalk binnenin kranen en douchekoppen.

Naast dat kalk in cv-installaties invloed heeft op het rendement, kan het ook schade aanrichten. Vooral wanneer het water in een cv-installatie vaak wordt bijgevuld of vervangen. Hierdoor ontstaat elke keer weer kalkafzetting dat gaat stapelen. Vooral in compacte cv-ketels met een kleine warmtewisselaar kan dit al snel voor problemen zorgen. Door onthard of gedemineraliseerd
water te gebruiken verleng je de levensduur aanzienlijk.

Milieuvriendelijker door minder schoonmaakmiddelen

Minder schoonmaken omdat je geen kalk hoeft weg te schrobben, is niet alleen makkelijker, ook milieuvriendelijker. Je hebt er minder van nodig en er komen uiteindelijk minder chemische stoffen in ons kostbare water terecht. Vooral in de badkamer heb je veel (agressieve) schoonmaakmiddelen nodig om de kalkaanslag te verwijderen.

Daarbij is één van de eigenschappen van kalk dat het zich aan schoonmaakmiddelen bindt. Dit betekent dat je bij ‘hard’ water veel meer schoonmaakmiddel nodig hebt voor hetzelfde effect. Dit kan zelfs wel de helft schelen! Ook voor het reinigen van de vaat of kleding. Voor het wassen met ontkalkt water is veel minder wasmiddel nodig. Daarbij wordt je kleding ook nog eens zachter waardoor je geen wasverzachter meer nodig hebt.

Dit geldt overigens ook voor het gebruik van persoonlijke verzorgingsmiddelen. Met het gebruik van ontkalkt water zul je merken dat je veel minder shampoo en zeep nodig hebt om te reinigen. En dat niet alleen; kalkvrij water is ook nog eens beter voor je haar en huid. Van kalk wordt je haar doffer en de lagere pH-waarde van kalk kan je huid droog kan maken.

‘Zacht’ water met een waterontkalker

Kalk in water wordt veroorzaakt door de mineralen calcium en magnesium. Een waterontharder kopen is een makkelijke manier om water vrij te krijgen van kalk. Het werkt als een soort van filter die je water ‘zacht’ maakt. Deze kun je laten installeren op de waterleiding. Vanaf daar voorziet de water ontharder alle kranen in huis. Je hebt hiermee onthard water; van de kraan in de keuken tot de douche op de bovenverdieping. Voor je haar & huid, het milieu, de energierekening én de duurzaamheid van je apparaten.

 

 

Geef een reactie