Wat je moet weten over zonnepanelen op je huis

Duurzaamheid en zelfvoorziening zijn twee belangrijke thema’s geworden in de afgelopen jaren. De impact op de natuur, de kosten; er kan allemaal over gediscussieerd worden. Waar niet over gediscussieerd kan worden, is dat je met zonnepanelen je investering op den duur ruim terugverdient. Dat er eerst wat achtergrondinformatie nodig is, is begrijpelijk. In deze blog is alles te vinden wat je moet weten over zonnepanelen op je huis.

zonnepanelen

Hoe gaan zonnepanelen in hun werking?

Zonnepanelen zijn in de meeste gevallen simpelweg panelen die op je huis (vaak je dak) worden geplaatst. Ze ontvangen zonnestralen (om precies te zijn UV-stralen) en zetten deze om in elektriciteit. Dit helpt je maandelijkse uitgaven te reduceren omdat energiekosten een vrij groot deel omvatten van die uitgaven. Het omzetten van die lichtenergie naar elektriciteit zoals je die kunt gebruiken voor je wasmachine, wordt het fotovoltaïsch proces genoemd. Ook zorgt het gebruik van zonnepanelen van BINK Solar ervoor dat je op een duurzame manier je elektriciteit gebruikt en opwekt. In vergelijking met het gebruik van normale elektriciteit, is je ecologische voetafdruk een stuk kleiner.

Is je huis geschikt voor zonnepanelen?

Niet elk huis/elk dak is geschikt voor zonnepanelen. Ook al zouden zonnepanelen in vrijwel elk deel van de wereld moeten werken, ze kunnen door sommige omstandigheden minder functioneren. Dit is vooral in de gevallen wanneer je dak bedekt wordt door schaduw. Deze schaduw kan komen door de schaduw van een ander huis, een gebouw of zelfs een windmolen. Ook kan je dak niet geschikt zijn doordat het dak oud is, te klein is of te stijl is. Al deze factoren moet je meenemen in je beslissing en moet je bespreken met de leverancier van je zonnepanelen.

Bespaar je geld met zonnepanelen?

Hoeveel geld je bespaart met zonnepanelen, is natuurlijk afhankelijk van je individuele situatie, maar over het algemeen is het een gegeven dat je geld bespaart. De mate van besparing hang af van meerdere dingen. Zo spelen het aantal zonnepanelen, de elektriciteitstarieven die je voor normale stroom gebruikt en de hoeveelheid zon waar je van mag genieten per dag een rol. Toch is het in de meeste gevallen zeer rendabel om te investeren in zonnepanelen. Het gebruik van zonnepanelen kan je energierekening flink verlagen. Dit is dan ook de voornaamste reden dat mensen zonnepanelen aanschaffen. Dat je je ecologische voetafdruk enorm verkleint, wordt door sommige mensen vergeten maar is ook zeker een groot voordeel. Daarnaast kun je ook de meerwaarde van je huis meerekenen. Veel mensen zullen een huis met zonnepanelen beschouwen als aantrekkelijker vanwege de opkomende duurzaamheidseisen. Vergeet echter niet de levensduur van de zonnepanelen te berekenen. Ook zijn ze een keer aan vervanging toe.

Is dit het juiste moment om zonnepanelen aan te schaffen?

De initiële aanschafprijs van zonnepanelen is niet mis. Echter is, zoals hierboven al genoemd is, de kans dat je je investering terugverdient aanzienlijk groot. Daarnaast kun je kijken of je in aanmerking komt voor subsidies. De overheid stimuleert het laten installeren van zonnepanelen.

 

One Response to Wat je moet weten over zonnepanelen op je huis

  • ik heb zonnepanelen geen gas. Mijn Energierekening Monitor van 2022 staat vandaag 500 euro in de plus. Zonnepanelen combineren met Inductiekoken. koken op stroom van het dak. en een warmtepomp 65 graden, LG of Vaillant voor verwarming en warm water met stroom van het dak. En de Energierekening 500 euro in de plus. dat is al 10 jaar zo. sinds 2012 geen gas.

Geef een reactie