Zuyd tweede prijs Nationale Hackathon Circulaire Economie

Studenten van Zuyd Hogeschool winnen zilver tijdens de Nationale Hackathon Circulaire Economie. Dat maakte de jury vrijdag bekend. In totaal bedachten 140 studenten (mbo, hbo en wo) oplossingen om alle treinstations in Nederland afvalvrij te maken. De jury moest vooral letten op innovatie, impact, multi-value creatie en design.

Zuyd

Team het Zuinige Zuiden. Foto via zuyd.nl

Het Zuinige Zuiden en Biotransformers

Limburg stond met twee teams in de finale: Het Zuinige Zuiden en BioTransformers. Het Zuinige Zuiden werd tweede met het idee ‘parenting the traveler’. Een drankstation voor het vullen van je eigen meeneembeker op het station met een awareness display. De BioTransformers gaven de NS en ProRail het idee om van GFT-afval compost te maken in een biovergister. Hierbij komt ook energie vrij en de NS in een moeite zou bijdragen aan de regionale energiestrategie met sociale impact.

Zuyd 2

Team het de BioTransformers. Foto via zuyd.nl

De jury

De jury was vol lof over beide plannen. Maar de eerste prijs ging naar team Eco-lution van Hogeschool Rotterdam met ‘Bonnie the Bin’. Dit is een slimme vuilnisbak die zelf verschillende afvalstromen scheidt. Daarbij adviseert dit team uniforme verpakkingen op stations èn het volgen van afvalstromen.

Van maandag 30 januari tot en met donderdag 2 februari kwamen alle 140 studenten die meededen aan de challenge op verschillende locaties in Nederland bij elkaar in twintig teams. Doel: de circulaire economie versnellen.

Nationale Hackathon

Tijdens deze derde editie van de Nationale Hackathon kregen alle teams dezelfde uitdaging van de NS en ProRail. De studenten gingen aan de slag met de circulaire mogelijkheden voor het verminderen en gescheiden inzamelen van openbaar afval op stations. Verschillende manieren om afval te scheiden, maar ook bewustwording en gedragsverandering waren vraagstukken waar ze zich over moesten buigen. Doordat de teams uit allerlei disciplines bestonden, van commerciële economie tot communicatie, had elk team een unieke kijk en aanpak.

Finale in Utrecht

De vijf beste teams pitchten hun ideeën op vrijdag 3 februari tijdens de nationale finale in Utrecht voor een deskundige jury. De jury moest vooral letten op innovatie, impact, multi-value creatie en design. “We zagen dat alle teams hun research goed hadden gedaan en de oplossingen waren heel divers. Van meer awareness creëren tot het betrekken van jongeren. Maar Eco-lution kwam met een geïntegreerde oplossing die hele praktische aspecten heeft, zoals de slimme prullenbak. Maar deze studenten doen ook aanbevelingen voor de producenten die op de lange termijn impact kunnen maken”, aldus de jury.

Twee Limburgse teams van Zuyd en Yuverta

Limburg werd in de finale in twee teams vertegenwoordigd. In een team zaten studenten van zowel Zuyd als Yuverta (vmbo en mbo) uit Heerlen en in het andere team zaten alleen studenten van Zuyd. Beide scholen hechten veel waarde aan de hackathon. Zo sluit die voor Zuyd naadloos aan op het beleid van Duurzaam Zuyd. Daarbij omarmt de wedstrijd net als Zuyd het twaalfde doel van de Sustainable Development Goals. De Verenigde Naties hebben als twaalfde doel dat tegen 2030 op wereldschaal de hoeveelheid voedselafval per persoon met de helft moet verminderen, zowel bij de distributie als bij de consumptie.

Reacties studenten

De Limburgse studenten kijken tevreden terug op de hackathon en vonden het leerzaam.

Manuel Gaertner (Commerciële Economie, Zuyd): “Ik vond het een mooie challenge. Leuk om een vraagstuk van een bedrijf als de NS en ProRail te krijgen. Vooral de lezing over biomimicitry vond ik erg interessant.”

Evi Kweens (International Business, Zuyd): “Zo kun je je steentje bijdragen aan je eigen omgeving en leer je over sustainability.”

Kiek Terstappen (Yuverta): “Het was leuk om met mbo en hbo samen te werken. Iedereen pakt het anders aan en daar leer je van.”

Palmyra Coenen (Facility Management, Zuyd), minor Circulaire Economie, Zuyd): “Het was leerzaam maar knallen hoor!”

Yves Fleuren (Facility Management, minor Circulaire Economie, Zuyd): “Vooral toen het over meervoudige waardecreatie ging vond ik het erg interessant.”

Niet alleen de studenten zijn tevreden ook de organisatie spreekt van een “zeer geslaagde” editie. “En we kijken uit naar het vervolg, want ProRail en de NS hebben aangekondigd het idee graag verder uit te werken met het winnende team.”

Circulair leiderschap

De Hackathon is onderdeel van het vier maanden durende Nationaal Talentprogramma Leiderschap voor de Circulaire Transitie, georganiseerd door een consortium van universiteiten en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In vier maanden tijd volgen zo’n 40 studenten van zeven universiteiten en hogescholen workshops en sessies om opgeleid te worden tot leiders van de toekomst en bij te dragen aan de transitie naar een circulaire samenleving. De hackathon staat niet alleen open voor de studenten die dit talentprogramma volgen, maar voor alle studenten die zin hebben in een “coole uitdaging” en willen bijdragen aan een circulaire economie.

Mail Danielle.Twardy@zuyd.nl voor meer info.

Bron: zuyd.nl

 

Geef een reactie