500.000 m2 aan nieuwe duurzame kantoren in Amsterdam

Bedrijven zijn belangrijk voor Amsterdam. Ze zorgen voor werkgelegenheid en trekken ook weer andere bedrijven aan. Het gaat goed met de economie en dat vraagt om veel extra kantoren. Daarom gaat Amsterdam de komende 4 jaar 500.000 m2 aan nieuwe duurzame kantoren bouwen, 125.000 m2 per jaar. Bedrijven kiezen nu soms niet voor Amsterdam omdat het niet lukt om de juiste kantoorruimte te vinden. Door veel nieuwe kantoren te bouwen, hopen we dit probleem op te lossen.

duurzame kantoren

Weinig leegstand

De afgelopen jaren was er veel leegstand. Daarom zijn veel leegstaande kantoorgebouwen verbouwd tot woningen. De leegstand is nu laag en in 4 jaar meer dan gehalveerd: van 18 procent in 2015 naar 8,8 procent nu. Dat betekent dat er nu te weinig speling is voor nieuwe bedrijven en bedrijfsverhuizingen op de kantorenmarkt.

Duurzame kantoren

De nieuwe kantoren moeten duurzame kantoren worden, met zo min mogelijk parkeerplaatsen. En daarom moeten ze goed bereikbaar zijn met trein, metro, tram en bus. Nieuwe kantoren worden niet meer aangesloten op het aardgasnet en alle kantoren hebben een materialenpaspoort nodig. Als een gebouw zo’n paspoort heeft kunnen grondstoffen worden teruggewonnen als het pand verbouwd of getransformeerd wordt tot bijvoorbeeld woningen. Ook bestaande kantoren moeten maatregelen nemen om hun energieverbruik terug te dringen. Vanaf 2023 moeten zij bijvoorbeeld het verplichte energielabel C hebben. Hier zal actief op worden gehandhaafd.

Ruimte voor maatschappelijke meerwaarde

Amsterdam wil bedrijven die van grote maatschappelijke en economische meerwaarde zijn, helpen met het vinden van een passend kantoor. Dit kan bijvoorbeeld door de zogenaamde hardheidsclausule in te zetten. De grond kan dan direct worden uitgegeven voor de vestiging van een bepaald bedrijf. Dit is bijvoorbeeld gebeurd bij de bouw van het nieuwe kantoor van de European Medicines Agency (EMA). Normaal gesproken wordt er een tender uitgeschreven en kunnen meerdere partijen proberen de grond te bemachtigen.

Ook in de regio

Het college van B en W wil in Amsterdam stadswijken maken met woningen én kantoren (gemengde woon-werkmilieus), die goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Een deel van de vraag naar kantoren kan worden opgevangen in de regio. Er zijn mogelijkheden voor gemengde woon- en kantoorgebieden op OV-knooppunten in Hoofddorp, Zaandam, Almere en Duivendrecht. Amsterdam kiest ervoor om niet met de regio te concurreren, maar juist met Europese steden.

Vervolg

De nieuwe kantorenstrategie moet nog besproken worden door de raad. Dat gebeurt op 17 april in de commissie Ruimtelijke Ordening.

Bron: www.amsterdam.nl 

 

Geef een reactie