Acht op tien Nederlanders: “Te weinig steun overheid bij klimaattransitie”

Zeventig procent noemt gasvrije woning momenteel financieel onmogelijk

Maar liefst 81 procent van de Nederlanders vindt dat de overheid hem of haar op dit moment onvoldoende (financiële) steun biedt bij het energieneutraal maken van de woning. Dit blijkt uit een onderzoek van Offerteadviseur onder 1.034 van achttien jaar en ouder, uitgevoerd door Panelwizard. Voor zeven op de tien ondervraagden is het op dit moment vanwege financiële redenen niet mogelijk om hun woning volledig gasvrij te maken.

Nederlanders

Opvallend genoeg zetten vijftigers de meeste vraagtekens bij het financiële plaatje van de aankomende energietransitie. Zo zegt 76 procent van hen dat ze de ingrepen die noodzakelijk zijn voor een gasvrij huis, momenteel niet kunnen betalen. Onder jongeren tot dertig jaar bedraagt dit percentage slechts 64 procent. “Wanneer je denkt dat de energietransitie geen geld gaat kosten, dan heb je het goed mis”, zegt Ibrahim Agdere van Offerte Adviseur. “De overheid staat daarom voor een belangrijke keuze; wil het de volledige kosten hiervan neerleggen bij de consument, of biedt het de (financiële) steun waar zij volgens ons onderzoek behoefte aan te hebben.”

Gasvrij

Een groot gedeelte van de ondervraagden heeft ook op andere manieren behoefte aan hulp vanuit de overheid bij de klimaattransitie. Zo wil 55 procent door de overheid graag beter geïnformeerd worden over de mogelijkheden tot verduurzaming van zijn of haar woning. Dit lijkt overigens geen overbodige luxe; 35 procent van de ondervraagden weet namelijk niet welke opties ze hebben als het gaat om het energieneutraal maken van de woning. Agdere: “De energietransitie is een gigantisch project dat vraagt om een collectieve inspanning van zowel de overheid als de consument. Het is echter niet alleen een financieel vraagstuk. Om dit tot een succes te maken, moet het voor de gemiddelde Nederlander duidelijk zijn welke rol hij hierin speelt en welke opties hij heeft bij de uitvoering daarvan.”

Warmtepomp

Naast meer isolatie of het leggen van zonnepanelen wordt ook de warmtepomp steeds vaker genoemd als een manier om je huis te verduurzamen. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst een op de drie Nederlanders weleens serieus heeft nagedacht over de aanschaf ervan. Toch zijn niet alle respondenten alleen maar enthousiast, zo denkt ruim de helft van hen (52 procent) dat een warmtepomp in je woning tot geluidoverlast leidt. Agdere: “Het is geen geheim dat een warmtepomp meer geluid maakt dan de gemiddelde Cv-ketel. Het is echter niet zo erg als sommigen willen doen geloven. Daarnaast zijn er allemaal slimme oplossingen te verzinnen die het geluid kunnen dempen. Omdat er nog zoveel onduidelijkheid is over de verschillende mogelijkheden, zien wij – net als de ondervraagden – een belangrijke rol voor de overheid weggelegd als kennispartner.”

Nederlanders Nederlanders 2

Nederlanders 3 Nederlanders 4

5

Over Offerteadviseur

Offerteadviseur is een onafhankelijke website waarop iedereen offertes kan aanvragen en vergelijken voor ieder soort klus in, op of rondom het huis. Jaarlijks voorziet het platform voor bijna een miljoen bezoekers van kostenindicaties en allerlei handige informatie over verbouwingen en allerlei soorten klussen. Daarnaast vind je op het platform tips en advies over het opstellen en vergelijken van offertes.

 

One Response to Acht op tien Nederlanders: “Te weinig steun overheid bij klimaattransitie”

 • de Overheid moet faciliteren, meer Wind op Zee, Wind boven de Wadden, kolencentrales kunnen dicht.
  Energieboeren met Zonneparken. een hectare produceert 1 miljoen kWh.
  een kWh kost 24 cent, opbrengst 240.000 euro per hectare.
  we gaan elektrisch rijden op zonnestroom van de boeren.
  Laadstations met Zonneparken langs snelwegen. opbrengst 600.000 euro per hectare,
  zonnepanelen op je dak, ik heb 30 panelen 6000 kWh.
  inductiekoken keuken zonder gas
  Warmtepomp plus 60C. vervangt gasketel, aansluiten op bestaande CV.
  laadpaal, rijden op de zon van het dak, nooit meer tanken.
  Renault komt met een mooie elektrische auto K-ZE voor 10.000 euro.
  zonnepanelen zijn goedkoop
  inductiekoken is koken op de zon van het dak
  Warmtepomp is warmte uit de buitenlucht, rendement 400%.
  nou en zo is er nog een heleboel mooie transitie.
  Wind op Zee is subsidievrij, er wordt zelfs pacht betaald
  Energieboeren produceren geen stikstof, CO2 fijnstof, maar schone stroom, opbrengst 240.000 euro per hectare.
  de overheid ontvangt per kWh 16 cent, de producent 8 cent per kWh.
  de Overheid ontvangt per hectare zonnepanelen 160.000 euro.
  belasting, EB, ODE, btw op schone energie, per hectare zonnestroom
  geen gas, geen benzine, geen diesel, geen biomassa.
  biomassa is een regeling als PAS stikstof regeling.
  biomassa subsidie 11.6 miljard euro moet stoppen, net als PAS stikstof.

Geef een reactie

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2021 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign