Vattenfall gaat groene stroom leveren aan acht provincies

Vattenfall gaat de komende vijf jaar groene stroom leveren aan acht provincies. Vanaf 2023 moet alle geleverde energie van nieuwe Nederlandse opwekinstallaties komen.

Elektriciteit wordt nu nog centraal ingekocht door de rijksoverheid, maar door een wijziging in de Aanbestedingswet zijn de provincies daar vanaf volgend jaar zelf verantwoordelijk voor. De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant, Gelderland en Limburg hebben daarom de handen ineengeslagen. Voor de periode 2020-2024 kopen ze groene stroom van Vattenfall. Het totale elektriciteitsverbruik van de acht provincies kwam in 2017 uit op bijna 80 GWh.

Vattenfall

Fossielvrije duurzame energie in de acht provincies. 

Groene Nederlandse stroom aan acht provincies

Cindy Kroon, directeur klanten: “Als bedrijf streven we ernaar om binnen één generatie een fossielvrij leven mogelijk te maken. Daar worden nu grote stappen in gezet met de levering van groene, Nederlandse stroom aan de acht provincies. Samen maken we Nederland groener en duurzamer.”

Opwekinstallaties, na  2020 in gebruik genomen

De provincies krijgen groene energie geleverd die in Nederland wordt geproduceerd. Om nieuwe hernieuwbare energie initiatieven te stimuleren, is afgesproken dat vanaf 1 januari 2023 alle aan de provincies geleverde energie afkomstig moet zijn van opwekinstallaties die na 1 januari 2020 in gebruik zijn genomen.

Vattenfall investeert

Vattenfall investeert flink in hernieuwbare energieprojecten in Nederland. Het meest in het oog springt windpark Hollandse Kust Zuid, dat in 2023 in gebruik wordt genomen en dat een van de grootste offshore windparken ter wereld wordt. Daarnaast ontwikkelt Vattenfall meerdere windparken op land, grond- en dakgebonden zonneprojecten en onderzoekt ze onder andere de mogelijkheden van waterstof en batterijen.

Vattenfall’s kennispagina over het groen in groene energie: https://www.vattenfall.nl/duurzame-energie/groene-stroom/

 

Bron: group.vattenfall.com/nl

 

Geef een reactie