Medicinale paddenstoelen

Het schimmelrijk is door nieuwe wetenschappelijke studies herontdekt en biedt een doorbraak in de alternatieve geneeskunde.

Paddenstoelen worden al duizenden jaren in de traditionele geneeskunde ingezet vanwege hun vermeende geneeskrachtige werkingen. Mycotherapie, ofwel de wetenschap van de medicinale paddenstoel, is in de alternatieve geneeskunst enorm populair geworden. Na het lezen van dit artikel weet jij alles over medicinale paddenstoelen [ https://www.vitaa.nl/medicinale-paddenstoelen] en waar het jou bij kan ondersteunen.

paddenstoelen

Herkomst van Mycotherapie; oftewel het gebruik van medicinale paddenstoelen

Myco is een afgeleide van het Griekse woord mukës wat fungus of paddenstoel betekent. Mycotherapie richt zich op het voorkomen van ziektes of behandelen van aandoeningen met gebruik van paddenstoelen. De inzet van medicinale paddenstoelen wordt binnen de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren toegepast. Vanwege actuele onderzoeksresultaten wordt in Japan paddenstoelen in toenemende mate gebruikt als ondersteuning bij de bestrijding van tumoren. In Europa zijn beschrijvingen van het gebruik van medicinale paddenstoelen door de Romeinen bekend. Ook in de Middeleeuwen en daarna werden paddenstoelen regelmatig ingezet bij genezing van uiteenlopende klachten. Vanaf het begin van de twintigste eeuw werd de uitvinding van het antibioticum penicilline uit de schimmel ´Penicillium´ van groot belang voor de geneeskunde. Ook antibiotica hebben hun oorsprong vanuit het schimmelrijk. De laatste jaren zijn er steeds meer behandelaars die de paddenstoelen in hun behandelassortiment hebben opgenomen. En niet voor niks!

Soorten paddenstoel supplementen

Paddenstoelen zijn er in veel soorten en maten, sommige zijn eetbaar en bevorderlijk voor geestelijke en/of lichamelijke gezondheid en andere zijn giftig. Door de groeiende belangstelling voor de medicinale paddenstoel, zijn manieren ontwikkeld om deze als supplement te kunnen gebruiken. Tegenwoordig worden de medicinale eigenschappen, componenten of extracten uit paddenstoelen geïsoleerd en in capsule-, tablet of poedervorm aangeboden. De losse poeder wordt niet alleen door mensen gebruikt maar ook voor dieren.

Waarom een paddenstoel als supplement in plaats van consumeren

Door de extractie methoden kan het maximale aan werkzame stoffen en voedingswaarde uit de paddenstoel onttrokken worden. Sommige voedingsvezels in paddenstoelen worden niet voldoende afgebroken of verteerd om er effect van te ondervinden. Juist de inname van deze belangrijke voedingsvezels uit paddenstoelen zouden gunstige effecten kunnen hebben. De biobeschikbaarheid, de mate waarin de werkzame stoffen op de daarvoor bestemde plaats komt, is hierdoor enorm hoog. Dit effect kan niet worden bereikt door de paddenstoel simpelweg op te eten.

High worden van medicinale paddenstoelen?

Medicinale paddenstoelen zorgen niet voor een bewustzijnsverandering. Je wordt er dus niet high of stoned van zoals bij zijn broertje, ‘de paddo’, die recreatief gebruikt wordt. Er wordt alleen gebruik gemaakt van de geneeskracht van sommige paddenstoelen.

Volledig legaal

In Nederland mogen medicinale paddenstoelen legaal als voedingssupplement worden verkocht, onder meer omdat ze geen giftige stoffen bevatten. Medicinale paddenstoelen [ https://www.vitaa.nl/medicinale-paddenstoelen] worden dan ook wel verkocht als organische of biologische paddenstoelen. Dit zijn paddenstoelen die speciaal geteeld worden en waar geen additieven, kunstmatige middelen of chemicaliën aan worden toegevoegd.

Belangrijkste soorten medicinale paddenstoelen en hun werking

De paddenstoelen supplementen kunnen ingezet worden bij verschillende ziektebeelden, zoals darmproblemen, stress gerelateerde klachten, auto-immuunziekten, allergieën, overgewicht, klachten in de energiehuishouding, verminderde weerstand, ontstekingen en steeds vaker als adjuvante therapie bij de behandeling van kanker.

Reishi

In Nederland spreken we over de Gesteelde lakzwam. In het Japans wordt deze de ‘goddelijke paddenstoel der onsterfelijkheid’ genoemd. Het gaat hier dan ook om een paddenstoel met krachtige medicinale invloeden. Van de Reishi wordt beweerd dat deze een antibacteriële en antivirale werking heeft. De Reishi is rijk aan antioxidanten en balanceert je hormoonhuishouding. Er wordt wel eens gezegd dat het ‘spirituele voeding’ is, voeding voor de geest. Analyses laten zien dat de Gesteelde lakzwam een groot arsenaal aan medisch interessante ingrediënten heeft, die de gehele gezondheid en het algemeen welbevinden ondersteunt.

Cordyceps

De Cordyceps sinensis zoals de paddenstoel voluit heet, wordt gezien als een veelzijdige medicinale paddenstoel. Die volgens de Chinese geneeskunde zorgt voor meer energie en een beter uithoudingsvermogen. Deze paddenstoel is steeds zeldzamer geworden doordat de vraag in de laatste tientallen jaren aanzienlijk is gestegen. Cordyceps werd door Chinese sportleraren in de 90-er jaren toegepast, zodat ze hun prestaties en uithoudingsvermogen konden vergroten en daarmee grote successen konden behalen. Dit was feitelijk vooral terug te voeren op een vergroting van het ademvolume. Ondersteuning van de longen en nieren horen bij de bijzondere eigenschappen.

Chaga

De zwarte Chaga, uitgesproken als ´Sjaga´, oftewel de Inonotus obliquus kennen we in Nederland als de Berkenweerschijnzwam. Deze schimmelsoort komt voornamelijk voor in Rusland, Siberië, Korea, het noorden van Amerika, Canada en het noorden van Europa. Theoretisch gezien komt de zwam ook voor in Nederland, al wordt hij bij ons amper gespot. Deze paddenstoel, die niet eetbaar is, speelt een belangrijke rol in de ondersteuning van het immuunsysteem. De Chaga is een plantaardig antibioticum. De Chaga is rijk aan vitamine-B, enzymen en mineralen.

Hericium

De Lion’s Mane (Hericium Erinaceus), ook wel bekend onder de naam pruikzwam, valt in Nederland onder de bedreigde zwamsoorten. Vanwege haar pruik of lange haren (stekels) die naar beneden hangen is het een mooie paddenstoel om te zien. De schimmelsoort komt zowel voor in Noord-Amerika, Europa en Azië. Deze paddenstoel valt onder de eetbare paddenstoelen, met een geur van zeevruchten in combinatie met een citroenachtige noot. In China wordt zij bijvoorbeeld vaak als vleesvervanger ingezet. In de traditionele Chinese geneeskunde speelt de pruikzwam een grote rol bij het maagdarmkanaal. In Japan wordt de paddenstoel ingezet als gezondheidsbooster en ter ondersteuning van de hersenfuncties. Lion’s Mane heeft een beschermende werking op het centraal zenuwstelsel.

Shiitake

De Lentinula Edodes, ofwel de Shiitake, ben je vast eens tegengekomen in de supermarkt of heb je misschien zelfs wel gegeten. Deze paddenstoel wordt door velen namelijk gezien als een delicatesse. Maar wist jij dat aan deze Japanse eetbare schimmelsoort medicinale kwaliteiten worden toebedeeld? De Shiitake heeft een opmerkelijk gehalte aan mineralen zoals kalium, zink, ijzer, fosfor en de vitaminen-B en C. De kwaliteit van het immuunsysteem wordt enorm versterkt door het eten van Shiitake. Daarom wordt deze paddenstoel veel gebruikt in de fytotherapie, kruidengeneeskunde.

Maitake

De Maitake (Grifola Frondosa), die in Nederland ook wel bekend staat onder de naam Eikhaas, komt voor in het noordwesten van Japan. Deze paddenstoel wordt onder de eetbare varianten geschaald, waar heerlijke gerechten mee worden gemaakt. Uiteraard blijven bij deze eetbare varianten de geneeskrachtige eigenschappen niet tot nauwelijks bewaard. Medisch gezien is de Maitake erg belangrijk vanwege de antivirale en ontstekingsremmende werking. Bij studies in de VS en Japan is vooral gefocust op de immuunsysteemversterkende stoffen. Deze hebben effect op de ondersteuning van het afweersysteem bij infecties en de bijwerkingen van chemo- en stralingstherapie.

Let op

Je kunt niet zomaar alle paddenstoelen gebruiken. Er zijn veel soorten die zelfs giftig zijn. Dus wees voorzichtig met het zomaar innemen van een paddenstoel. Hoewel gedacht wordt dat het gebruik een positief effect heeft op de gezondheid van de mens, kan het verstandig zijn een professional zoals een huisarts, myco- of fytotherapeut te raadplegen. Doe dit vooral wanneer je de medicinale paddenstoelen in combinatie met andere medicijnen wilt gebruiken. Koop biologische medicinale paddenstoelen [ https://www.vitaa.nl/medicinale-paddenstoelen] bij een betrouwbare en kwalitatieve webshop. Houd je altijd aan de voorgeschreven dosering. Ook hier geldt dat supplementen ter ondersteuning dienen en geen vervanging zijn voor een gezond voedingspatroon.

 

Geef een reactie