Amsterdam zet in op deelmobiliteit om autogebruik terug te dringen

Deelmobiliteit: de gemeente Amsterdam organiseert komend najaar een proef die autobezitters moet verleiden de auto te laten staan en in plaats daarvan te kiezen voor andere vervoersmiddelen. Tijdens de proef wordt aan 100 parkeervergunninghouders gevraagd hun auto niet te gebruiken. In ruil daarvoor krijgen deelnemers reiscredits waarmee ze gebruik kunnen maken van alternatieve vervoersmiddelen.

deelmobiliteit

De proef moet ook helpen inzichtelijk te maken of bestaande, alternatieve vervoersmiddelen een volwaardig alternatief kunnen vormen voor eigen autobezit. Foto via amsterdam.nl 

Deelmobiliteit

De gemeente wil via het project meer inzicht krijgen in het gebruik van alternatieve vervoersmiddelen, zoals (deel)fietsen, (deel)auto’s, (deel)scooters, taxi, bus, metro en tram. Tegelijkertijd ervaren deelnemers hoe het is om een tijd lang op een andere manier te reizen, dan met de auto.

Proef

De proef moet ook helpen inzichtelijk te maken of bestaande, alternatieve vervoersmiddelen een volwaardig alternatief kunnen vormen voor eigen autobezit. Bewoners die deelnemen moeten minimaal twee maanden hun parkeervergunning inleveren. In ruil daarvoor krijgen ze 500 zogenaamde reiscredits ter waarde van €500. Daarmee kunnen zij gebruik maken van alternatieven voor hun auto.

Een leefbare stad

Het project past in de doelstellingen van het college om de stad bereikbaar te houden en mensen met alternatieve vervoersmiddelen te laten reizen. Dat draagt tegelijk bij aan het verder verduurzamen van mobiliteit in de stad. Die zaken zijn hard nodig vindt wethouder Dijksma. “We weten uit onderzoek dat een auto in Amsterdam gemiddeld 23 uur per dag stil staat. Dat is zonde omdat de plekken waar deze auto’s staan voor veel andere dingen gebruikt kunnen worden, zoals spelen of het parkeren van fietsen.” “Door Amsterdammers bewust te maken van andere, vooral gedeelde alternatieven, benutten we de openbare ruimte – die van ons allemaal is – een stuk efficiënter en maken we Amsterdam leefbaarder voor iedereen. Tegelijkertijd draagt dit bij aan het bereikbaar houden van de stad.”

Van bezit naar gebruik

De proef maakt onderdeel uit van een breder project van de gemeente, waarbij wordt ingezet op verduurzaming van mobiliteit. Daarbij kijkt zij onder meer naar mobiliteitsoplossingen op maat. Die moeten helpen de overgang van het bezit van vervoersmiddelen naar het gebruik ervan te stimuleren.

Het beste vervoermiddel voor jou in één overzicht

Als onderdeel van dat bredere project werkt de gemeente ook samen met werkgevers in Zuidas, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Vervoerregio Amsterdam aan de ontwikkeling van een innovatieve mobiliteitsdienst. Uiteindelijk moet het gebruikers van die dienst met één druk op de knop duidelijk zijn welke combinatie van aangesloten vervoermiddelen per reis het beste uitkomt. Daarnaast kunnen de gekozen vervoersmiddelen ook meteen geboekt en betaald worden.

Meedoen

Bewoners die mee willen doen aan de proef kunnen zich vanaf maandag 3 september 2018 aanmelden op de  site van de gemeente. Inwoners uit alle stadsdelen zijn uitgenodigd, maar er is slechts plek voor 100 deelnemers. Hierbij geldt, wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Amsterdammers die op de hoogte gehouden willen worden kunnen hun email adres achterlaten via het online formulier.

Lees meer op de site van Smart Mobility

Bron: www.amsterdam.nl

 

Geef een reactie