Amsterdam Zuidoost testlocatie voor slim lokaal stroomnetwerk

Amsterdam Zuidoost is de komende jaren de testlocatie voor een nieuw, innovatief wijkenergieplatform. Betrokken organisaties, zoals de gemeente Amsterdam, de Johan Cruijff ArenA, AMS Institute, Spectral, TU Delft en netwerkbedrijf Alliander gaan samen met bewoners en bedrijven uit Zuidoost het systeem testen dat elektrische energie lokaal slim kan uitwisselen, verdelen en opslaan. Het platform moet in gebieden waar in de toekomst veel ontwikkeld wordt (zoals Amsterdam Zuidoost) helpen om het lokale stroomnetwerk slim te managen.

Amsterdam Zuidoost

Foto via johancruijffarena.nl 

Wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid):

“Elektriciteit wordt steeds belangrijker in ons stroomgebruik, bijvoorbeeld door het toenemende gebruik van elektrische auto’s en het aardgasvrij maken van woningen. Dat vraagt veel van ons elektriciteitsnet en daarom is het belangrijk dat we experimenteren met nieuwe manieren van stroomopwekking en verbruik en dat er gaan zoeken naar manieren om lokaal opgewekte stroom uit te wisselen. Dat doen we graag samen met bewoners van Venserpolder: vanaf de start betrekken we twee VvE’s om actief mee te denken en straks ook mee te profiteren van de van de uitkomsten van het experiment.”

Amsterdam Zuidoost

Voor het wijkenergieplatform wordt een simulatie ontwikkeld van een deel van Zuidoost. Hierin worden alle energiestromen, relevante gebouwen en de energie infrastructuur nagebootst. Vervolgens worden onder andere laadpalen, zonnepanelen, nieuwbouw, bestaande bouw en warmtepompen in het platform onderling verbonden, om te onderzoeken hoe energie op een slimme manier kan worden verdeeld en uitgewisseld. Als de simulatie uitwijst dat het platform werkt, kan het zowel in Zuidoost als andere stedelijke gebieden gebruikt gaan worden. De energie die in Zuidoost wordt opgewekt en niet direct gebruikt wordt, kan bijvoorbeeld lokaal opgeslagen worden in de Johan Cruijff ArenA-batterij. In de Rotterdamse wijk Schiebroek wordt een vergelijkbare test gedaan.

Het LIFE-City platform

Het LIFE-City platform (Local Inclusive Future Energy) is een samenwerking tussen de Gemeente Amsterdam, de Johan Cruijff ArenA, TU Delft, Alliander, EnerTrans, Spectral, Hedgehog Applications, Universiteit Utrecht, Co-Force, Amsterdam Energy ArenA, AMS Institute en de Gemeente Rotterdam. Voor het wijkenergieplatform is een subsidie toegekend door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, en cofinanciering door de gemeente Amsterdam en andere partijen.

Bron: johancruijffarena.nl

 

One Response to Amsterdam Zuidoost testlocatie voor slim lokaal stroomnetwerk

  • De stad wordt een Energiestad met productie energie en verkoop energie. inkomsten voor de stad, aan de snellader 60 cent per kWh,

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2022 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign