Bernisse/Alm eerste Klimaatstraat in Zwolle

De Bernisse en kleine Alm in de wijk Aa-landen krijgen een opknapbeurt. De woonomgeving, opritten en straten zijn verouderd, versteend en niet opgewassen tegen de klimaatveranderingen met hevige regenbuien. De vernieuwing van de buurt gebeurt met de ideeën van een Klimaatstraat en met inbreng en inzet van bewoners. Een aantal bewoners nam contact op met de gemeente Zwolle, omdat ze ontevreden waren over de inrichting en onderhoud van hun woonomgeving.

Klimaatstraat

Foto via zwolle.nl 

Samen

Wijkbeheerder Monique Wiegers: “Met deze bewoners ben ik de straat doorgelopen en hebben we alle punten verzameld die verbeterd kunnen worden. Wat ik heel bijzonder vond, was dat de bewoners direct al aangaven dat zij het ook wel zelf wilden doen.”

Risico ernstige wateroverlast

Omdat Bernisse in de top 25 staat van straten die te maken krijgen met ernstige wateroverlast bij hevige regenbuien, zag de gemeente een kans om van de straat een Klimaatstraat te maken. “En om dit samen met de bewoners op te pakken. Naast de samenwerking met bewoners is ook het waterschap WDOD betrokken. Zij verstrekken subsidie aan bewoners die klimaatmaatregelen nemen op eigen terrein. Omdat hier huurwoningen staan, is de woningcorporatie SWZ ook een actieve partner”, aldus Monique.

Supervet plan

Initiatiefnemers en bewoners Jelle en Leonie doen van begin af aan mee: “We zijn verrast door wat er allemaal kan en dat de gemeente dit met ons wil doen. We dachten dat de gemeente hele andere ideeën en belangen zou hebben. Nu ligt er een supervet plan, wat een mooi groot cadeau is voor onze straat.”

Klimaatstraat 2

Ontwerp Klimaatstraat Bernisse

Klimaatstraat

Een Klimaatstraat is beter bestand tegen de klimaatveranderingen en zo ingericht dat het leef- en woonklimaat goed is voor mens en dier. Dat betekent meer groen en minder tegels. Grond, grint, waterpasserende bestrating voeren overtollig regenwater sneller af. Planten, bomen, bloemen en struiken werken verkoelend, voorkomen hittestress en trekken vogels en insecten aan.

Heel bijzonder project

Jelle: “Van het zomer was het vaak heel warm in de straat en na een hevige regenbui kon de riolering het vele water niet aan en stond de straat blank. Nu pakken we dat gelijk ook aan.” Wethouder Klimaatadaptatie Ed Anker: “Dit is een heel bijzonder project. Ik complimenteer de bewoners die oog hebben voor de gevolgen van de klimaatveranderingen en dat niet alleen in de openbare ruimte willen oplossen, maar ook op hun privéterrein.”

Klimaatboom

Projectleider Stef ten Have is er trots op dat de eerste Klimaatboom in Zwolle in Bernisse een plek krijgt: “Het regenwater van de daken wordt opgenomen in een buffer van ondergrondse kratten rond de Klimaatboom en vervolgens in een droge periode door de boomwortels opgenomen.” In de straat wordt een aantal bomen gekapt. Het hout wordt gebruikt voor de ontmoet- en speelplekken met duurzame bankjes en speeltoestellen. Die ontmoetplekken zullen het buurtgevoel en daarmee de saamhorigheid in de straat versterken.

Bewonersinitiatief

Wethouder openbare ruimte William Dogger: “Dit participatieproject is een inspiratie voor andere inwoners dat als een vliegwiel een beweging van initiatieven op gang kan brengen.” Ook het groenonderhoud nemen de bewoners voor hun rekening. Bewoner Leonie maakt zich geen zorgen over de inzet van bewoners: “Er ligt een ontwerp waar iedereen achter staat en als we straks een hele mooie, nieuw ingerichte straat hebben, wil iedereen wel meewerken aan het onderhoud.”

Bewoners beste ambassadeurs

Wijkbeheerder Monique Wiegers: “Er zijn geen betere ambassadeurs dan de bewoners zelf. Zij zijn ook langs de deuren gegaan van bewoners die zich nog niet hadden aangemeld om mee te doen. Nu doet iedereen mee. De Seringenstraat in Assendorp is de eerste klimaatbestendige straat in Zwolle en zij hadden ook de eer van de eerste Leefstraat in Zwolle. Eén van de bewoners van de Seringenstraat is naar de Bernisse gekomen om zijn ervaringen te delen. Nu wordt Bernisse de eerste Klimaatstraat in Zwolle waarin het idee van de Leefstraat is opgenomen.”

Planning

De eerste werkzaamheden voor de metamorfose van Bernisse/Alm zijn begonnen. In de zomer 2019 wordt de eerste Klimaatstraat in Zwolle opgeleverd. “Volgend jaar zitten we er heel anders bij”, aldus Jelle. “We kijken er heel erg naar uit.”

www.zwolle.nl/klimaatstraat

Bron: www.zwolle.nl

 

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2023 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign