BSCI: een niet te vertouwen keurmerk in de kledingbranche

Duurzaam consumeren is vaak nog best lastig. Hoe je greenwashing van echt groene producten kunt onderscheiden lijkt soms onbegonnen werk. Gelukkig bieden keurmerken een beetje houvast als je erachter wilt komen hoe duurzaam een product nu echt is.

Direct zekerheid

Voor kleding zijn er een aantal keurmerken die direct zekerheid geven, zoals GOTS, wat het keurmerk is voor milieuvriendelijke en eerlijke productie. Helaas zijn er ook keurmerken die vaak worden gebruikt door merken om aan te tonen dat ze duurzaam produceren, terwijl het keurmerk daar helemaal niet op controleert. Zo heb je het OEKO-TEX keurmerk dat alleen maar controleert op dat er in het eindproduct geen giftige stoffen zitten. Erg belangrijk natuurlijk, maar het betekent niet dat er op een eerlijke en milieuvriendelijke manier is geproduceerd.

BSCI

Het BSCI label wordt door ontzettend veel merken gebruikt om te laten zien dat ze eerlijk produceren. BSCI is echter geen keurmerk, maar een lidmaatschap.

Keurmerken die geen keurmerken zijn

Tenslotte heb je nog de keurmerken die eigenlijk helemaal geen keurmerk zijn. Een veel gebruikt voorbeeld hier van is BSCI. Het BSCI label wordt door ontzettend veel merken gebruikt om te laten zien dat ze eerlijk produceren. BSCI is echter geen keurmerk, maar een lidmaatschap. Een aantal leen van BSCI zijn, About You, Scotch & Soda, Desigual, en MEXX. Dat zijn nog niet echt kledingmerken die bekend staan om hun eerlijke en duurzame productie. Maar er zijn zeker ook duurzame merken die lid zijn van BSCI.

Gereedschap om eerlijk te produceren

BSCI is namelijk een organisatie die hun leden alle gereedschappen geeft om eerlijk te produceren. Ze hebben een methode waarmee je al je fabrieken kunt laten controleren, ze bieden lesmateriaal aan zodat bedrijven kunnen leren over hoe ze hun werkomstandigheden kunnen verbeteren en nog veel meer.

Is een BSCI lid echt duurzaam?

Dus hoe kun je erachter komen of een BSCI lid ook echt duurzaam is? Lees er meer over in de Project Cece blog.

 

Project cece duurzame kleding

 

Geef een reactie