Centrica Business Solutions optimaliseert batterijopslag in toonaangevend datacenter en ondersteunt Belgisch elektriciteitsnet

Fluence en Centrica werken samen met Belgisch datacenter om eerste emissievrij noodstroomsysteem te leveren en te optimaliseren 

• Het energieopslagsysteem op basis van batterijen met capaciteit van 2,75 MW van Fluence, het eerste in zijn soort voor Google, voorziet het hyperscale datacenter in Saint-Ghislain van emissievrije elektriciteit tijdens stroomonderbrekingen. Zo ondersteunt het de koolstofvrije energiedoelstelling van Google voor 2030.
• Google zal voor het eerst gebruik maken van een virtual power plant om het Belgische elektriciteitsnet te helpen ondersteunen en zo de positieve milieu-impact van deze apparatuur te bevorderen.

Centrica

Centrica Business Solutions, leverancier van geïntegreerde energieoplossingen die winstgevendheid en duurzaamheid in balans brengen, gaat de batterijen van Google in het hyperscale datacenter in Saint-Ghislain optimaliseren. Het energieback-upsysteem, dat wordt gebruikt in geval van stroomonderbrekingen, wordt door Fluence, de globale marktleider in energieopslagproducten, -diensten en digitale oplossingen voor hernieuwbare energie en opslag, geleverd.

Voor Google is dit het eerste project ter wereld waarbij een energieopslagsysteem op basis van batterijen wordt toegepast om het gebruik van dieselgeneratoren dat nodig is om de noodstroomvoorziening van het datacenter te verzekeren terug te schroeven. De installatie van 2,75 MW van Fluence’s Gridstack energieopslagproduct in het datacenter van St. Ghislain dient als proof-of-concept voor een breder gebruik van energieopslag op basis van batterijen in de vestigingen van Google. De installatie moet Google helpen zijn doel te bereiken om tegen 2030 wereldwijd 24/7 op koolstofvrije energie te werken.

Centrica zal de systemen voor batterijopslag van haar virtual power plant aansluiten op het Belgische elektriciteitsnet, zodat de batterijen van Google ter plaatse op flexibele wijze energie kunnen opslaan en ontladen met behulp van de gespecialiseerde FlexPond™-technologie van Centrica. Het project toont nog maar eens de rol aan die industriële verbruikers kunnen spelen in het stabiliseren van elektriciteitsnetten via on-site batterijen.

Alle datacenters hebben 24 uur per dag toegang tot het elektriciteitsnet nodig, evenals on-site back-upstroom als bescherming tegen stroomuitval of black-outs. Energieopslag op basis van batterijen is een snel inzetbare, kosteneffectieve en emissiearme oplossing die niet alleen de veerkracht van commerciële en industriële faciliteiten vergroot, maar ook de doelstellingen voor het koolstofvrij maken van het hele ecosysteem en de energiezekerheid in heel Europa en wereldwijd ondersteunt.

Marc Oman, Senior Lead voor Data Centre Energy en Infrastructure bij Google:

Google is verheugd om technologische innovatie te stimuleren op het kruispunt van de datacenter- en energie-industrie, vooral wanneer onze innovaties voordelen opleveren die verder reiken dan onze eigen activiteiten. Het emissievrije noodstroomsysteem van Fluence in onze vestiging in Saint-Ghislain is een belangrijke stap voorwaarts in het bereiken van onze koolstofvrije energiedoelstellingen. Niet alleen zal het Google in staat stellen schoner te werken tijdens stroomonderbrekingen, maar zal onze batterij door onze samenwerking met Centrica het Belgische elektriciteitsnet helpen de beoogde frequentie te behouden en in balans te blijven. We kijken ernaar uit hoe het project voor Google het pad zal effenen om batterijgebaseerde energieopslagtechnologieën in te zetten in onze andere vestigingen, waardoor de afhankelijkheid van back-upgeneratoren op basis van fossiele brandstoffen afneemt en het net de flexibiliteit krijgt om meer hernieuwbare energie te integreren.

Paul Accuser, Fluence SVP & President EMEA, licht toe:

We zijn verheugd om met Google samen te werken aan de implementatie van dit betrouwbare, emissievrije energiesysteem om hen te helpen bij het vervangen van conventionele dieselgeneratoren, het leveren van kritische reserve-energie en het vergroten van de duurzaamheid van het datacenter in Saint-Ghislain. Fluence kijkt ernaar uit om de inspanningen van de datacenterindustrie om emissies te verminderen te versnellen en tegelijkertijd hoge prestaties en betrouwbaarheid te garanderen voor hun faciliteiten en de lokale elektriciteitsnetten. De samenwerking met Centrica benadrukt ons engagement om samen te werken met de beste route-to-the-market providers op alle geografische locaties om de voordelen voor onze klant te maximaliseren en een uniek ecosysteem te ontwikkelen dat de manier verandert waarop onze klanten de wereld van stroom voorzien.

Centrica 2  Centrica 3

Samenwerken om een duurzamer elektriciteitsnet te bouwen

Om hun opslagcapaciteit te optimaliseren en hun deelname aan de markt voor ondersteunende diensten van de Belgische TSO ELIA te faciliteren, heeft Google Centrica ingeschakeld. De batterijen van Google zullen functioneren als een virtuele energiecentrale, beheerd door Centrica in combinatie met haar slimme FlexPond™ optimalisatiesoftware. De batterijen hebben een totale energiecapaciteit van 5,5 MWh, waarvan 2,75 MWh door Centrica zal worden geoptimaliseerd voor deelname aan vraagresponsprogramma’s van Elia.

Arno Van Mourik, Directeur van Centrica Business Solutions International:

Er zijn naar schatting 20 gigawatt aan nooddieselgeneratoren in gebruik in de datacenterindustrie, wat een enorme kans biedt om schonere oplossingen in te zetten. Als we deze op de juiste manier beheren, kunnen we niet alleen datacenters ondersteunen om duurzamer te werken, maar ook zorgen voor flexibiliteit op netwerkschaal. Zo kunnen we de volatiliteit van hernieuwbare energie compenseren ter ondersteuning van een 100% CO2-vrij energienetwerk van morgen.

Google is een wereldleider in het gebruik van koolstofvrije energie, het terugdringen van emissies en andere milieueffecten, en het verhogen van de energie-efficiëntie. Hun datacenters werken gemiddeld twee keer zo efficiënt als een doorsnee datacenter van een onderneming.

Datacenters behoren tot de meest energie-intensieve faciliteiten en zijn goed voor ongeveer 1 procent van de wereldwijde vraag naar elektriciteit. Omdat ze voortdurend stroom nodig hebben, zijn de meeste datacenters afhankelijk van dieselgeneratoren voor noodstroomvoorziening in het geval van storingen op het elektriciteitsnet.

Het partnerschap van Google met Fluence en Centrica is een voorbeeld van hoe de snelgroeiende datasector concrete maatregelen kan nemen om de haalbaarheid van grootschalige batterijen en hun waarde voor zowel datacenters als elektriciteitsnetten aan te tonen.

 

 

One Response to Centrica Business Solutions optimaliseert batterijopslag in toonaangevend datacenter en ondersteunt Belgisch elektriciteitsnet

Geef een antwoord