Cv-ketel campagne: Foppe de Haan zet ‘m op 60!

Ruim 60 lokale energiecoöperaties in actie om huishoudens simpel energie te laten besparen.

Op deze 60e dag van het jaar zet Foppe de Haan zijn cv-ketel op 60 graden om energie te besparen. Hij doet dit samen met Duurzaam Akkrum-Nes, de energiecoöperatie in zijn woonplaats. Oud-trainer Eredivisieclub sc Heerenveen, oud-bondscoach Jong Oranje en voormalig assistent-bondscoach van de Leeuwinnen, Foppe de Haan: “Bij mij ligt de lat hoog, maar mijn cv-temperatuur laag. De meeste cv-ketels staan standaard veel heter ingesteld dan nodig. Door de temperatuur van het verwarmingswater naar 60 graden terug te brengen, werkt je ketel efficiënter. Zo bespaar je veel gas en daarmee energie en geld. Dat kan oplopen tot wel 60 euro per jaar.” Door het hele land doen ruim 60 energiecoöperaties met eigen, lokale acties mee aan de campagne ‘Zet ‘m op 60!’. Nog nooit eerder pakten zoveel lokale energiecoöperaties gezamenlijk zo groots uit om energie te besparen.

Cv-ketel 60

Activiteiten door heel Nederland

Meer dan 60 energiecoöperaties doen op hun eigen, lokale manier mee aan de campagne. Zo gaat boswachter Frans voor DEC Oisterwijk op ketelsafari bij bekende inwoners. Coöperatie Wattnu plaatst abri’s in de Wijde Meren en Energierijk Houten doet dat in Houten. Een actueel overzicht van deelnemers en acties per provincie staat op zetmop60.nl/campagne.

Energiecoöperatie: lokale duurzame energie zonder winstoogmerk

In Nederland zijn ongeveer 600 energiecoöperaties. Dit zijn lokale initiatieven die duurzame energie opwekken zonder winstoogmerk. Bijvoorbeeld door warmteterugwinning bij een nabijgelegen fabriek, of zonnepanelen op daken van kantoren. Vaak bieden zij ook energieadvies en -coaching om huishoudens en ondernemers te helpen om energie te besparen en het verbruik te verduurzamen. De cv-ketel is een laagdrempelige stap om de CO2-uitstoot terug te dringen.

Cv-ketel campagne ‘Zet ‘m op 60!’

Voor de campagne Zet ‘m op 60! werken de coöperaties samen met Urgenda. Doel van de campagne is de uitstoot van CO2 zoveel mogelijk terug te dringen. Met een simpele handeling is de temperatuur van het verwarmingswater (dus niet het warme douche- of kraanwater!) makkelijk naar 60 graden te brengen. Fabrikanten van cv-ketels staan achter de campagne. Huishoudens die meedoen aan de actie maken met ketelselfies kans op duurzame prijzen. Zie campagnesite www.zetmop60.nl voor de gratis korte en simpele instructiefilmpjes van alle gangbare cv-ketels.

Cv-ketel

“Meestal is het niet meer dan een simpele draai aan de knop, waarmee je woning energiezuiniger wordt. Je comfort en warmte blijven gelijk, terwijl je al gauw tientjes per jaar bespaart. Een kleine moeite om iets goeds te doen voor het klimaat,” aldus Foppe de Haan.

Urgenda

Urgenda is de organisatie voor innovatie en duurzaamheid. Urgenda wil Nederland sneller duurzaam maken, samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren. Urgenda streeft daarbij naar een circulaire economie die draait op duurzame energie en groene grondstoffen. We richten ons hierbij op een omslag naar 100% duurzame energie in Nederland, wat vergezeld gaat van veranderingen in de industrie, de (land)bouw-, mobiliteit- en energiesector. Dat doet Urgenda onder meer aan de hand van het rapport ‘Nederland op 100% duurzame energie in 2030. Het kan als je het wilt’ en met concrete vernieuwende projecten.

Foto en afbeelding via urgenda.nl

Bron: Urgenda

 

2 Responses to Cv-ketel campagne: Foppe de Haan zet ‘m op 60!

  • Zet ‘m op 60 werkt. de volgende stap is vervang de gasketel door een Warmtepomp van 60. aansluiten op de bestaande CV radiatoren. dat werkt ook. Goedkoop je huis zonder gas. met Zonnepanelen en Inductiekoken. geen gas, lage energierekening. ik heb al sinds 2012 geen gas, zonnepanelen, Warmtepomp 60, inductiekoken, lage energierekening.

  • Ik zal deze tips ook proberen! Ik zal ook een nieuwe cv ketel laten installeren. Ik heb op dit moment een hele oude en het gebruikt heel veel gas, een nieuwe zal een stuk duurzamer zijn.

Geef een reactie