DATS 24 opent publiek waterstoftankstation ter hoogte van E40, aan Research Park Haasrode

DATS 24, de energie- en brandstoffenleverancier van Colruyt Group, opent aan het Researchpark te Haasrode haar derde H2-tankstation. Met deze opening benadrukt DATS 24 haar geloof in waterstof als brandstof voor elektrisch rijden. Want wie elektrisch rijden zegt, zegt in één adem ook rijden op H2 of waterstof. De opening van dit publieke waterstofstation is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van het H2Benelux-programma van de EU. Naast industriële en logistieke toepassingen heeft waterstof ook een rol op te nemen in de decarbonisatie van vervoer en mobiliteit.

DATS 24

Nieuw H2-station is het tweede in een reeks van vijf nieuwe publieke waterstoftankstations van DATS 24 in België. Foto via press.colruytgroup.com

Raf Flebus, Business Unit Manager van DATS 24

Het belang en het potentieel van waterstof als duurzame energiedrager groeit fors. Zowel voor industrie als voor transport- en logistieke toepassingen. Maar ook voor personenvervoer en mobiliteit, als aanvulling op batterij-elektrisch rijden. Raf Flebus, Business Unit Manager van DATS 24, benadrukt dat het om een positief verhaal gaat: “Waterstof zal een essentiële rol spelen in industrie, logistieke processen en in de transportactiviteiten. We geloven ook oprecht dat elektrisch rijden de norm wordt. Voor een meerderheid van de Belgen zal dit op termijn haalbaar zijn. Maar het is zaak om zoveel mogelijk mensen mee te krijgen in de transitie naar uitstootloos rijden. En daarin zal waterstof zeker z’n plaats hebben, naast batterij-elektrisch rijden. In een aantal omstandigheden kan waterstof-elektrisch z’n complementariteit met batterij-elektrisch uitspelen. Bijvoorbeeld bij de congestie van het elektriciteitsnet of bij laden in stedelijke context met een hogere densiteit en waarbij appartementsgebouwen de belangrijkste woonvorm zijn. Dit verhindert dikwijls de installatie van eigen laadinfrastructuur, vandaag een belangrijke voorwaarde voor de switch naar batterij-elektrisch rijden. En tot slot is waterstof-elektrisch rijden minder afhankelijk van bepaalde zeldzame materialen. ”

“Dit eerste waterstoftankstation in het Leuvense past bij de voortrekkersrol die we willen spelen om van Leuven een klimaatneutrale stad te maken,” vult burgemeester Mohamed Ridouani aan. “Het is een mooi voorbeeld van hoe we als stad samenwerken met bedrijven en partners om concrete initiatieven zoals deze te realiseren.”

Waterstof speelt een cruciale rol in decarbonisatie energiesysteem

De bedoeling van de energietransitie is om voor alle toepassingen de huidige energiebron te vervangen door een hernieuwbare bron. Om die decarbonisatie volledig door te voeren zijn meerdere technologieën naast elkaar nodig, waaronder ook technologie die kan voorzien in duurzame molecules. Een significant deel van ons totale energieverbruik is immers niet elektrisch maar bestaat uit aardgas en aardolieproducten. Richard Ferrer, hoofd van de sector alternatieve brandstoffen bij CINEA, het Europees agentschap voor klimaatinfrastructuur en milieu, maakt ook bewust de link naar koolstofvrij vervoer: “Een groene energiemix gekoppeld aan een betrouwbaar netwerk voor de levering van alternatieve brandstoffen voor vervoer is essentieel om bij te dragen tot het bereiken van de Green Deal-doelstellingen en koolstofneutraliteit in Europa tegen 2050. De opening van dit waterstoftankstation in Haasrode is niet alleen gunstig op lokaal, regionaal en nationaal niveau, maar draagt ook bij tot de ontwikkeling van een naadloos en koolstofvrij Europees vervoersnetwerk”

Elektrisch rijden op waterstof biedt unieke voordelen

“Duurzaamheid blijft de leidraad in alles wat we doen. Colruyt Group geeft ons de ruimte om onze voortrekkersrol op te nemen, en dat is vrij uniek. Dit betekent dat wij blijven investeren in de productie en distributie van hernieuwbare energie en brandstoffen”, vervolgt Raf Flebus. “Rijden op waterstof biedt een combinatie van unieke voordelen: een snelle tankbeurt, uitstootloos rijden, geen infrastructuuraanpassingen bij de gebruiker en een gegarandeerde elektrische actieradius van 650 tot 700 km, zonder winterimpact. Al wat je nodig hebt, is een H2-tankstation in de buurt. Bij deze is dat geregeld voor Leuven en omgeving”, aldus Flebus nog.

DATS 24 c

Afbeelding via press.colruytgroup.com 

Dit H2-tankstation realiseert mee doelstellingen Leuven2030

Burgemeester Ridouani is blij met dit station op Leuvens grondgebied. DATS 24 meent dan ook dat het een belangrijke rol kan spelen. Het haalt er daarom andere marktspelers in waterstof Toyota, Hyundai en partner ALD Automotive bij voor een workshop aan alle bedrijven van Researchpark Haasrode rond de voordelen van H2. Ann Larosse, CSR & Innovation Manager bij ALD Automotive België, maakt zich sterk dat er in elke bedrijfsvloot plaats is voor waterstofwagens: “Als wereldwijd leider in leasing en mobiliteit is het onze verantwoordelijkheid om nieuwe technologieën die bijdragen aan een duurzame mobiliteit te ondersteunen. Zo hebben we een totaalcontract uitgewerkt dat waterstofwagens toegankelijk en betaalbaar maakt voor geïnteresseerde bedrijven. Dit is voor hen een logische aanvulling op hun batterij-elektrische wagens”

H2-tankstation Haasrode onderdeel Europese H2-corridor

Het waterstoftankstation kwam er mede dankzij de steun van het H2Benelux-programma, gecoördineerd door WaterstofNet en onderdeel van het Connecting Europe Facility-programma (welke wordt uitgevoerd door CINEA) om de bestaande openbare infrastructuur voor het tanken van waterstof en het waterstofvoertuigenpark in de Benelux aanzienlijk uit te breiden. Na Halle, Wilrijk en Haasrode opent DATS 24 hierna nog H2-stations te Erne-Mere, Herve en Ollignies.

 

Bron: press.colruytgroup.com

 

Geef een reactie