De eerste circulaire buitendeur met biobased verf

Weekamp Deuren uit Dedemsvaart presenteert een conceptdeur van gerecycled hout, gecoat met een verf op plantaardige basis. Deze zogenoemde circulaire buitendeur is samen ontwikkeld met DSM en verffabrikant PPG Wood Finishes. Circulariteit en duurzaamheid zijn maatschappelijk steeds belangrijkere thema’s. Ook binnen de bouwwereld zijn het items die via verschillende initiatieven worden geconcretiseerd. Bij het slopen van panden komen veel verschillende materiaal stromen vrij. Momenteel gaan deze materialen naar sorteerbedrijven die puin, glas, metaal, steen/beton én hout van elkaar scheiden. Ongeacht of ze aan het einde van hun levenscyclus zitten of hergebruikt zouden kunnen worden.

circulaire buitendeurHergebruiken

Weekamp Deuren wil hier iets aan doen en is daarom sinds 2017 veel hout van deuren en ramen uit renovatie werken en slooppanden gaan hergebruiken. Kwalitatieve stukken hout worden gelamineerd/gevingerlast tot een herbruikbare grondstof voor nieuwe deuren. Op die manier kunnen waardevolle grondstoffen opnieuw worden gebruikt.

Verf verduurzamen

Naast het streven om met 100% ‘groen hout’ te werken, wil Weekamp Deuren ook haar overige productieprocessen zo duurzaam mogelijk inrichten. Een belangrijk component hierin is de coating c.q verf van de deuren. Door de samenwerking met DSM en PPG maakt Weekamp Deuren hierin, naar eigen zeggen, nu een volgende stap in het verduurzamen van haar producten. PPG heeft namelijk een een acrylaatverf ontwikkeld, gebaseerd op een zogenoemd ‘plant-based technology platform’. De basis hiervan wordt gevormd door het biobased bindmiddel Decovery van DSM, gemaakt van hernieuwbare bronnen zoals zaden en planten.

Circulaire buitendeur met de plant-based verf

Volgens de drie partijen vervangen de natuurlijke materialen van Decovery een groot deel van de fossiele ingrediënten die traditioneel het bindmiddel vormen van verf; zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit en prestaties. De conceptdeur van Weekamp Deuren van gerecycled hout met de plant-based verf zien zij allen als een grote stap voorwaarts in het streven om bij te dragen aan een duurzamere verf- en bouwwereld. Men verwacht hiernaar veel vraag vanuit de markt.

Foto via:  weekampdeuren.nl

Bron: www.schildersvak.nl

 

Geef een reactie