Drie tips om duurzaam te klussen

Tijdens de coronacrisis zijn we massaal aan het klussen geslagen. Bouwmarkten draaien recordomzetten en zelfs mensen met twee linkerhanden beginnen zich te ontwikkelen tot enthousiaste doe-het-zelvers. Uiteraard kan er veel bespaard worden door klussen zelf op te knappen. Bouwmaterialen kunnen echter veel stoffen bevatten die slecht zijn voor het milieu en lang niet alle klussen in en om het huis zijn dus even duurzaam. Waar moet je eigenlijk op letten als je duurzaam aan de slag wilt? Hieronder vind je alvast enkele tips.

schroevendraaiersets

Tip 1: Ga voor kwaliteit

Doorgewinterde klussers weten het allang: met goed gereedschap bespaar je jezelf een hoop tijd en frustratie. Daarnaast gaat kwalitatief gereedschap soms wel tientallen jaren mee, waardoor het veel beter voor het milieu is dan gebrekkige wegwerpvarianten. Investeer dus om te beginnen in goed gereedschap. Denk aan professionele schroevendraaiersets, een goede boormachine en, afhankelijk van de klus die je wilt gaan doen, een goede zaag. Deze items komen bij elke klus goed van pas en zijn de investering dus meer dan waard. Voornamelijk schroevendraaiers worden snel verloren of kwijtgeraakt. Door meteen een complete schroevendraaierset te kopen voorkom je dat.

Tip 2: Gebruik duurzaam hout

Hout is een natuurlijk materiaal en dus beter voor het milieu dan kunststoffen. Toch is hout een stuk minder milieuvriendelijk als het niet afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Let bij het kopen van hout dus goed op het FSC- of PEFC keurmerk. Hout met deze keurmerken komt gegarandeerd uit duurzaam beheerde bossen. Wees ook voorzichtig met geïmpregneerd hout: het KOMO keurmerk wordt gebruikt voor hout dat op een duurzame manier is geïmpregneerd.

Tip 3: Koop verf met Ecolabel

Door deuren, kozijnen en muren goed in de verf te houden gaan ze langer mee. Dit kan je uiteraard zien als milieuwinst, maar er zitten wat haken en ogen aan. Vele verfsoorten bevatten namelijk erg veel oplosmiddelen die schadelijk zijn voor het milieu. Daarnaast is het productieproces van verf erg milieubelastend. Tegenwoordig zijn er verschillende verfsoorten verkrijgbaar met het Europese Ecolabel of het Natureplus label. Deze verfsoorten bevatten nog steeds schadelijke stoffen, maar zijn gegarandeerd minder milieubelastend dan varianten zonder label. Hoe minder verf je hoeft te gebruiken hoe beter dus. Kies dus voor kwalitatieve verf met Eco- of Natureplus label en zorg ervoor dat de te verven ondergrond goed geprepareerd is. Een grondige verfbeurt blijft beter zitten waardoor het minder snel nodig is om opnieuw te verven. Door te verven verleng je bovendien de levensduur van het hout, waardoor ook dit langer meegaat.

Duurzaam klussen is dus minder simpel dan het lijkt. Laat je in ieder geval niet verleiden door goedkope materialen en gereedschappen, maar ga voor kwaliteit en een lange levensduur.

 

2 Responses to Drie tips om duurzaam te klussen

  • Bedankt voor deze tips. Goed gereedschap is inderdaad het begin, anders moet je steeds opnieuw naar de bouwmarkt om gereedschap te kopen. Bouwmaterialen hergebruiken of duurzaam inkopen kan ook. Kwaliteit is hierbij ook belangrijk, zodat je bouwwerk lang mee gaat!

  • Erg goede tips. Ik ben ook aan het verbouwen en heb nieuwe deuren gekocht. Deze wil ik graag schilderen in een hippe kleur. Ik zal zeker op zoek gaan naar Eco verf, ik heb gehoord dat je tegenwoordig goede merken hebt.

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2022 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign