Duurzaam fietslampje zoekt crowdfunding op Kickstarter

Fietslampje: je vergeet ze van je fiets te halen, ze worden gestolen, zijn niet altijd waterdicht en niet ontworpen voor hergebruik. Vaak zijn deze lampjes niet duur, maar ze gaan dus ook niet lang mee. Steeds vaker zie je fietsen met een bos van drie of meer gesneuvelde lampjes er aan hangen. ‘En dat is zonde’, zo vindt Mathijs ter Kuile (25), oprichter van Litta. Daarop dacht hij: ‘Zou het mogelijk zijn alle energie, die het lampje nodig heeft om te kunnen verlichten, uit een klein zonnepaneeltje te halen?‘

fietslampje

Ontwikkeling van Litta

Verlichting die eindeloos mee gaat, zonder dat je er ooit nog naar om hoeft te kijken, dat was het uitgangspunt van Litta. Samen met twee studievrienden en het toeziend oog van vader Willem ter Kuile, die ook ontwerper is, werd dit uitgangspunt uitgewerkt tot een fraai lampje.

Fietslampje diefstal-proof

Allereerst werd de energiehuishouding getest, daaruit bleek dat zelfs een winterse dag in de schaduw genoeg energie opleverde om Litta enkele uren te laten branden. Daarop kwam de volgende uitdaging: het diefstal-proof maken van Litta.

Om Litta diefstal-proof te maken is gebruik gemaakt van een tie-wrap bevestiging. Litta wordt vast gezipt met een brede tie-wrap band, en vervolgens is hij niet meer los te krijgen. Een ambitieuze dief zou de band nog door kunnen snijden, maar dan houdt hij dus waardeloos lampje over, omdat het lampje dan niet meer te bevestigen is.

Tril-en-licht-sensor

Om Litta extra gebruiksvriendelijk te maken is hij uitgerust met een tril-en-licht-sensor. Hiermee gaat hij vanzelf aan de gebruiker in het donker op de fiets stapt, en vanzelf uit als de fiets weer geparkeerd wordt. Je lichtjes vergeten uit te doen is dus ook verleden tijd met Litta.

Crowdfunding

Litta is nu getest met veelbelovende resultaten en is klaar om geproduceerd te worden. Bij het produceren van een dergelijk product komen echter wel flinke investeringen kijken. Daarom is er nu een crowdfundings-actie op Kickstarter opgezet. Je koopt het lampje nu, en het wordt in augustus 2020 geleverd. Op die manier zorgt Litta ervoor dat fietsend Nederland veilig, gemakkelijk en duurzaam op pad kan gaan tijdens de donkere dagen. De Litta staat nog tot 8 maart op Kickstarter en is te bestellen vanaf 25 euro per setje.

Kijk ook voor het promotiefilmpje op: https://www.kickstarter.com

 

One Response to Duurzaam fietslampje zoekt crowdfunding op Kickstarter

  • Gaaf project idee mannen, ik steun graag. Ik begrijp alleen jullie dief – proof oplossing nog niet. De oplaadbare lampjes van de decalthlon ( 15 euro ) heb ik tot nog toe gebruikt. Die zijn ook goed, die van jullie zien er wel veel mooier uit.

Geef een antwoord