HET DC – een Last-Mile-Delivery concept dat 98% duurzamer en 28% kostenbesparend is

Seval e Cargo en Burgers Carrosserie hebben samen HET DC ontwikkeld. HET DC staat voor ‘Hub Electric Transport Distribution Center’, en is een duurzaam kostenbesparend ‘Last Mile Delivery’ concept. Seval e Cargo, de importeur van de Sevic elektrische bestelvoertuigen en Burgers Carrosserie, ontwikkelaar van de dubbeldecks trailers hebben de krachten gebundeld en hebben samen HET DC ontwikkeld. Het idee van HET DC is dat er een Double deck trailer is ontwikkeld waar bovenin alle 60m3 goederen gaan (rolcontainers en pallets) en onderin 2 Sevic Cargo 500 voertuigen gaan. De trailer parkeert aan de stadsrand en de voertuigen bezorgen de goederen in de stad. Een andere nog duurzamere variant is dat er een vrachtwagen 120m3 volgeladen met goederen, aan de stadsrand parkeert en daar door gestationeerde Sevic voertuigen wordt uit bezorgd naar de eindbestemming.

Last-Mile-Delivery

Foto via: Seval e Cargo 

Last-Mile-Delivery

Momenteel moeten vrachtwagens nog de stad in om te lossen, of er worden grote vervuilende bestelbussen ingezet voor goederenvervoer. In een interview met een onderaannemer van een grote pakketbezorger gevestigd in Schiedam, kwam naar voren dat de grote bestelbussen die het bedrijf gebruikt vaak maar voor 70% effectief volgeladen zijn. Dit komt omdat als de laadruimte helemaal vol zit, de pakketjes niet goed bereikbaar zijn, daarom wordt er vaak met stellingen gewerkt. Echter is de laadopbouw van de Sevic Cargo 500 maar 140cm breed en kan aan meerdere kanten worden geopend, hierdoor zijn met een volgeladen opbouw alle goederen makkelijk bereikbaar.

Eén volgeladen dubbel deck trailer

Samen met de onderaannemer is een casus opgesteld waar HET DC toegepast wordt op de huidige situatie van de onderaannemer. Het bedrijf reed elke dag op en neer van het distributie center in Schiedam naar Den-Haag met 6 grote bestelbussen. In dit geval werd dat veranderd naar een situatie waar het concept van toepassing zou zijn. Hiermee werd er één volgeladen dubbel deck trailer naar de stadsrand van Den-Haag gereden, daar staan 4 elektrische bestelvoertuigen gestationeerd die de gehele trailer binnen 6 uur leegrijden.

CO2 reductie van 98% en een kostenbesparing van 28% per jaar

Samen met de onderaannemer zijn de voordelen doorberekend en kan er een CO2 reductie van 98% en een kostenbesparing van 28% per jaar gerealiseerd kan worden. De verduurzaming komt tot stand omdat de 6 bussen niet meer op en neer van Schiedam naar Den-Haag moeten, en omdat de elektrische bestelvoertuigen geen uitstoot hebben. De kostenbesparing komt voornamelijk van de lagere aanschafprijs voor de elektrische bestelvoertuigen in vergelijking met de diesel bestelbussen. Maar ook de brandstofkosten worden beperkt, toch komt de grootste kostenbesparing van de loonkosten. De loonkosten voor de chauffeurs zijn lager, dit komt omdat de Sevic voertuigen al vanaf 16 jaar bestuurd kunnen worden.

Voor meer informatie over HET DC of over de Sevic elektrische bestelvoertuigen gaat u naar www.sevalecargo.com

 

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2022 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign