Duurzaam wonen achter de gordijnen; het oog wil ook wat!

In je woning kun je grote duurzame stappen maken. Wist je dat ramen en gordijnen daar ook een rol in spelen? Het gaat dan met name om isolatie. En eerlijk is eerlijk… het oog wil ook wat. Gordijnen hebben een belangrijke invloed op de sfeer, privacy en lichtinval in huis. Raambekleding nodig? Wij helpen je bij een (duurzame) keus.

gordijnen

Gordijnen van allerlei duurzame materialen

Wanneer je het hebt over duurzame gordijnen dan kun je kijken naar het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Er zijn tegenwoordig gordijnen van gerecycled katoen of zelfs van weggegooide petflessen. Denk verder aan de inkt waarmee is geprint, waterbesparende productietechnieken, groene energie en recyclebaar verpakkingsmateriaal.

Isoleren met raambekleding

Veel warmte in huis gaat verloren via het raam. Wanneer je enkel glas hebt, kun je deze het beste laten vervangen door dubbelglas of extra isolerend glas (HR). Je bespaart dan flink op de energiekosten en de kamer blijft warmer en voelt comfortabeler. Ook met goede raambekleding kun je aardig wat besparen door de warmte in huis te houden. Volgens milieucentraal bespaar je hiermee in een vrijstaand huis tot wel 270 m3 gas per jaar. Dat is € 220 per jaar (prijspeil 2021). Als de verwarming minder hard hoeft te branden, bespaar je niet alleen geld maar ook uitstoot van CO2.

Isoleren en perfecte lichtinval

Er zijn veel verschillende soorten gordijnen te koop voor verschillende afmetingen ramen. Het is niet alleen mooi als een gordijn goed aansluit op het raam, dit is ook nodig voor optimale isolatie. Wanneer het buiten koud is kunnen dichte gordijnen de warmte beter binnen houden. Of juist het zonlicht tegenhouden waardoor het lekker koel in huis blijft. Met duo rolgordijnen op maat bepaal je zelf de lichtinval op ieder soort raam. Je hebt keus uit semi-transparante of verduisterende stof zodat je zelf de controle hebt over hoeveel zonlicht er binnen komt.

Voor de beste isolatie kies je voor dubbele

plisségordijnen met een speciale warmtereflecterende aluminium coating. Voor de woonkamer zijn inbetween gordijnen ideaal. Inbetween gordijnen kun je overdag namelijk dicht houden voor een mooie sfeer. Daarbij handig tegen nieuwsgierige voorbijgangers, want je kunt niet makkelijk naar binnen kijken. Inbetween gordijnen kun je ook combineren met andere raambekleding.

Ventilatie bij raambekleding

Goede ventilatie is duurzaam omdat het belangrijk is voor je gezondheid. Vaak zitten er daarom ventilatieroosters boven het raam. Hang hier je gordijn nooit helemaal over; zorg voor circa vijf millimeter ruimte. Wanneer je geen ventilatierooster hebt, kun je voor bijvoorbeeld rolgordijnen, zijgeleiders aanbrengen. Op deze manier blijft de (koude) luchtlaag tussen raam en raambekleding gescheiden van de warme lucht in de kamer.

Drie duurzame tips voor raamdecoratie

1. Hang gordijnen niet voor de verwarming. Er gaat dan veel warmte verloren via het raam en de warmte kan zich niet goed door de kamer verspreiden. Dit geldt trouwens ook voor meubels voor de verwarming.
2. Doe de gordijnen dicht zodra het donker is. Goed voor de energiebesparing en ook nog eens een stuk gezelliger.
3. Gebruik verduisterende raamdecoratie op de slaapkamer. Deze kun je in de zomer overdag het beste dicht houden. Voor een aangenaam koele temperatuur en besparing op energie van airco of ventilator!

Door: Ellen Oortwijn

 

One Response to Duurzaam wonen achter de gordijnen; het oog wil ook wat!

  • Het is interessant om te lezen dat je ontzettend veel gas (en daardoor geld) kan besparen door goede raambekleding aan te schaffen. Mijn vriend en ik zijn net verhuisd en weten nog niet helemaal zeker wat voor raambekleding we willen. Ik vind gordijnen erg mooi, maar mijn man wil graag rolgordijnen om licht buiten te houden. Misschien kiezen we wel voor een combinatie van allebei, dan besparen we vast nog meer!

Geef een reactie