Klimaatdoelen: hybride warmtepompen, 1 miljoen stuks vóór 2030

Vanaf 2024 moeten ieder jaar minimaal 100.000 hybride warmtepompen worden geplaatst in woningen en gebouwen. Daar pleit Natuur & Milieu voor samen met Techniek Nederland en Netbeheer Nederland. Daarvoor moet een nieuw kabinet 600 miljoen euro vrijmaken. Natuur & Milieu en de andere organisaties vinden dat een grootschalige inzet van dit duurzame soort warmtepompen nodig is. Volgens de ‘Coalitie HR-Hybride’ moeten er vóór 2030 1 miljoen tot 2 miljoen hybride warmtepompen zijn geïnstalleerd. Dit zou een besparing opleveren van 1,3 tot 2,6 megaton CO2. Zo’n besparing is een substantiële bijdrage aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord en de aangescherpte CO2-eisen van 55% van de Europese Unie.

hybride

Hybride is een tussenstap op weg naar aardgasvrij

Het aardgasvrij maken van woningen en woonwijken wil nog niet vlotten. Het tempo ligt ver beneden de afspraken uit het Klimaatakkoord en de ambities van het huidige kabinet. Daarom is volgens de Coalitie HR-Hybride grootschalige toepassing van dit duurzame soort warmtepompen nodig. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: ‘Woonwijken aardgasvrij maken, daar gaan we mee door. Maar als we op koers willen blijven voor het Klimaatakkoord en de Parijs-doelstellingen zijn dit soort warmtepompen een onmisbare tussenstap.’

Tot zeventig procent besparing op aardgas

Jaarlijks worden ruim 400.000 cv-ketels op aardgas vervangen. De coalitie wil dat installateurs waar mogelijk een nieuwe hr-ketel combineren met een hybride warmtepomp. Deze warmtepomp is relatief eenvoudig te plaatsen en levert de bewoner direct een besparing op tot 70% op het aardgasverbruik voor verwarming. Directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu: ‘Hybride warmtepompen zijn beter voor het klimaat dan de traditionele cv-ketel. Daarom is het belangrijk deze verwarmingstechniek te stimuleren.’

Eerst isoleren blijft belangrijk

Natuur & Milieu vindt het belangrijk dat huizen ook veel beter geïsoleerd worden. Als huizen beter geïsoleerd zijn hebben we veel minder gas en elektriciteit nodig. Onlangs nog pleitte Natuur & Milieu samen met onder andere de Consumentenbond voor een Nationaal Isolatieprogramma, dat het voor huiseigenaren aantrekkelijker moet maken om een woning te isoleren.

Geen belemmering voor wijkaanpak

Plannen voor aardgasvrije woonwijken en de plaatsing van hybride warmtepompen hoeven elkaar niet in de weg te zitten. De Coalitie HR-Hybride richt zich op woonwijken die voorlopig niet aardgasvrij worden en op wijken waar gemeenten kiezen voor hybride als duurzame warmtevoorziening voor de komende jaren.

Extra subsidie voor woningbezitters

De Coalitie HR-Hybride vindt dat een nieuw kabinet tot 2026 jaarlijks 120 miljoen euro extra vrij moet maken. Dat geld maakt subsidie voor woningbezitters mogelijk. De Coalitie verwacht dat vanaf 2026 geen subsidie meer nodig zal zijn. Door innovatie en lagere product- en plaatsingskosten zal deze duurzame soort warmtepomp woonlastenneutraal worden. De Coalitie HR-Hybride wil samen met de overheid een voorlichtingscampagne opzetten om de voordelen van hybride warmtepompen onder de aandacht te brengen. De campagne zal zich richten op woningbezitters, maar ook op professionele opdrachtgevers, zoals woningcorporaties.

Bron: natuurenmilieu.nl

 

One Response to Klimaatdoelen: hybride warmtepompen, 1 miljoen stuks vóór 2030

  • het gaseraf met een Hoge Temperatuur Warmtepomp. een huis zonder gas met Zonnepanelen, Inductiekoken en Hoge Temperatuur Warmtepomp, elk huis geschikt. geen gas, met laadpaal en EV geen benzine diesel. klaar met de energietransitie zonder tussenstap.

Geef een reactie