Duurzame aanpassingen van woningen: Nederlanders voeren ze zelf uit

Duurzame aanpassingen van woningen voeren Nederlanders vaak zelf uit. Het gaat hierbij voornamelijk om aanpassingen aan de verlichting. Modificeringen aan verwarming en isolatie worden daarentegen het vaakst tegen betaling uitgevoerd. Dit blijkt uit de Duurzaam Wonen Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 4.300 Nederlanders.

aanpassingen

Foto via multiscope.nl

52% aanpassingen woningen zelf uitgevoerd

Ruim de helft van alle duurzame modificeringen aan woningen voeren bewoners zelf aan hun huis uit (52%). Dit is ongeveer gelijk aan 2020. In 28% van de gevallen laat men aanpassingen tegen betaling uitvoeren. De verhuurder voert 18% van de aanpassingen uit en de Vereniging van Eigenaren initieert slechts 2%.

Verlichting past men zelf aan

In 9 op de 10 gevallen brengt de eigenaar of huurder zelf energiezuinige modificeringen aan als het gaat om de verlichting. Waterbesparende maatregelen voeren bewoners in de meeste gevallen ook zelf uit (57%). Modificeringen aan isolatie en ventilatie werden in 2021 aanzienlijk vaker door bewoners zelf uitgevoerd in vergelijking met een jaar eerder. Respectievelijk van 26% naar 34% en van 14% naar 28%. Mogelijk zijn deze stijgingen het gevolg van het toevoegen van tochtstrips als duurzame aanpassing.

aanpassingen 2

Verwarming en isolatie tegen betaling

Modificeringen aan verwarming (53%) en isolatie (41%) laat men het vaakst tegen betaling uitvoeren. De verhuurder initieert het vaakst veranderingen aan de ventilatie (46%). De verhuurder en VvE zijn samen goed voor een kwart van de aanpassingen aan verwarming (27%) en isolatie (24%).

Bron: multiscope.nl

 

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2022 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign