Duurzame filter/waterpomp in het zwembad

Je ziet het steeds vaker in Nederland, veel mensen hebben een zwembad of hottub in hun tuin. Het is de ideale manier om dichtbij huis van warm water en buitenlucht te genieten. Zwembaden staan namelijk, bekend om hun vele gunstige effecten op de gezondheid. Baden in warm water heeft niet alleen een positieve invloed op de lichamelijke gesteldheid, maar ook op de geestelijke gemoedstoestand van de mens.

waterpomp

Soorten waterpompen

Er zijn tientallen soorten warmtepompen, maar de warmtepomp die het best geschikt is voor het verwarmen van een zwembad is een lucht en water warmtepomp. Zo’n pomp gebruikt de buitenlucht om het zwembad op te warmen. Het water van het zwembad wordt door de warmtepomp gepompt om zodoende het water op te warmen. Daar komt ook de naam lucht water warmtepomp vandaan. Ook omdat er met het gebruik van zo’n pomp gebruik wordt gemaakt van buitenlucht is deze een stuk zuiniger van het elektrisch verwarmen van het water in het zwembad. Een belangrijk criterium is het vermogen van de warmtepomp. Dit is afhankelijk van de inhoud van uw zwembad. Dit betekend simpelweg dat er bij een grotere inhoud meer water verwarmd moet worden en dat er dus een grotere waterpomp nodig is. Als vuistregel kunt u het volume van het zwembad door 4 delen, om zo het benodigde vermogen in kW te krijgen. Als het een buitenzwembad betreft zal het water extra warmte aan de buitenlucht verliezen. Om dit te compenseren telt u een extra 2 tot 3 kW bij het benodigde vermogen op. Het kan overigens geen kwaad om een zwaardere warmtepomp te selecteren. Hij verbruikt weliswaar meer elektriciteit wanneer hij aan staat, maar het water zal sneller de gewenste temperatuur bereiken. De warmtepomp schakelt zich dan weer uit. Deze extra capaciteit levert u dus meer controle over de temperatuur en hoe lang de warmtepomp moet werken op.

Verschil per seizoen

Warmtepompen presteren minder goed wanneer het koud is. Het rendement gaat omlaag (omdat de bron van de warmte –de buitenlucht- een lagere temperatuur heeft). Sommige warmtepompen werken effectief tot een buitentemperatuur van 5 graden. Anderen zijn in staat om tot ver onder het vriespunt effectief te blijven functioneren. Als u van zwemmen in de herfst of winter houdt, is het verstandig om te controleren of de warmtepomp ook bij koude temperatuur goed werkt.

 

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2022 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign