Duurzame raamdecoratie op maat in je woning

Steeds meer mensen besteden extra aandacht aan duurzaamheid bij het inrichten van hun woning. Toch wordt duurzaamheid vaak over het hoofd gezien bij het uitzoeken van raamdecoratie, terwijl een groot deel van de verkrijgbare raamdecoraties slecht voor het milieu zijn. Het katoen wat gebruikt wordt voor rolgordijnen behoeft immers veel water en bestrijdingsmiddelen, en ook in de verfbaden zitten vaak erg veel stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Benieuwd welke raamdecoratie wel duurzaam is? Lees dan vooral verder.

jaloezieën op maat

Duurzame houten jaloezieën

Houten jaloezieën zijn waarschijnlijk de meest duurzame en stijlvolle keuze wanneer het gaat om raamdecoratie. Hout heeft van nature een rustgevende uitstraling en houten jaloezieën geven dan ook meteen een serene sfeer aan de slaap- of woonkamer. Doordat hout het zonlicht op een natuurlijke manier filtert krijgt het binnenvallende licht een warme gloed. Bovendien is de hoeveelheid licht dat binnenvalt makkelijk te regelen waardoor je op elk moment van de dag kan genieten van natuurlijk licht. Uiteraard zijn niet alle houten jaloezieën duurzaam. Het belangrijkste waar op gelet moet worden is dat het hout op een duurzame manier verkregen is en dat er geen schadelijke stoffen zijn gebruikt bij de bewerking van het hout.

Verschillende soorten houten jaloezieën

Houten jaloezieën zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. De gebruikte houtsoort is het meest bepalen voor het uiterlijk van houten jaloezieën. Van licht grenen tot vergrijsd eiken, elke houtsoort heeft zijn eigen unieke look en feel. Ook de breedte van de latjes varieert sterk. Smalle latjes geven de ruimte een zachte romantische uitstraling, terwijl brede latten goed passen bij een stoer en robuust interieur.

Houten jaloezieën op maat

Het is erg lastig om houten jaloezieën zelf goed op maat te maken. Wie kiest voor duurzame houten jaloezieën doet er dus goed aan om jaloezieën op maat te bestellen. Het goede nieuws is dat er houten jaloezieën op maat te krijgen zijn voor vrijwel elk type raam. Of het raam nou vierkant, rond of driehoekig is, voor elke vorm zijn er houten jaloezieën te vinden. Daarnaast doen houten jaloezieën het goed in praktisch elke ruimte. Voor gebruik in de badkamer heeft het hout echter wel een speciale behandeling nodig om te zorgen dat het niet gaat schimmelen door het vocht. Vraag in dit geval voor de zekerheid na welke stoffen worden gebruikt bij het impregneren om er zeker van te zijn dat de jaloezieën op een duurzame manier geproduceerd zijn.

2 Responses to Duurzame raamdecoratie op maat in je woning

  • Houten jaloezieën zijn erg geschikt om aan de zonkant van de woning te laten installeren. Ze creëren echt die Mediterrane sfeer door de manier waarop het licht gefilterd wordt. Duurzaamheid wordt tegenwoordig groot geschreven. Mijn ervaring leert ook dat regelmatig afstoffen erg belangrijk is omdat anders het stof gaat plakken.

  • Bedankt voor het delen van dit artikel. Ik ben zelf ook op zoek naar duurzame raambekleding en ik twijfel nog tussen rolluiken en jaloezieën. Rolluiken zijn iets makkelijker schoon te houden is mijn idee, maar jaloezieën zijn wel mooi qua uitstraling. Ik zal er nog even over moeten nadenken…

Geef een reactie