Rotterdam stimuleert waterstofeconomie door aanleg infrastructuur

De waterstofeconomie komt op dit moment in een stroomversnelling met de aankondiging van Shell om al in 2023 een fabriek voor groene waterstof in gebruik te willen nemen. Die fabriek komt op de Tweede Maasvlakte. De waterstof gaat vandaar via een nieuwe pijpleiding naar de raffinaderij in Pernis. Gasunie en Havenbedrijf Rotterdam willen die pijpleiding gezamenlijk aanleggen.

waterstofeconomie

a

Waterstofeconomie

De fabriek voor groene waterstof en de pijpleiding zijn onderdeel van een reeks projecten voor productie, import, gebruik en doorvoer van waterstof waaraan het Havenbedrijf Rotterdam met verschillende partners werkt. Deze concrete projecten passen naadloos in de recent gepubliceerde kabinetsvisie waterstof.

Allard Castelein, CEO, Havenbedrijf Rotterdam:

“Waterstof is de energie van de 21e eeuw. Met waterstof zorgen we dat de Rotterdamse haven een belangrijke pijler onder de Nederlandse economie blijft.”

Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam: “We versnellen nu de plannen voor aanleg van een publiek waterstofnetwerk in het havengebied. Deze ‘backbone’ voor de Rotterdamse industrie moet tegelijk met de electrolyser van Shell gereed zijn. Zo’n hoofdtransportleiding koppelt producenten en afnemers aan elkaar. Daardoor ontstaat er een markt en stimuleren we productie en gebruik van waterstof. Naast productielocaties krijgt Rotterdam op de langere termijn met meerdere waterstofterminals een cruciale rol in de import van waterstof. Het is de energie van de 21e eeuw. In Noordwest-Europa kunnen we niet genoeg waterstof produceren, dus zal veel moeten worden ingevoerd. Rotterdam gaat daarin een centrale rol spelen, zoals het dat nu voor olie doet. Hiermee zorgen we ervoor dat de Rotterdamse haven een belangrijke pijler onder de Nederlandse economie blijft.”

… Lees verder

Lees verder op bron: portofrotterdam.com

 

One Response to Rotterdam stimuleert waterstofeconomie door aanleg infrastructuur

  • Waterstof is duur, wie gaat dat betalen? we gaan elektrisch rijden op goedkope groene stroom, geproduceerd in Nederland. Energiewijken zonder gas met BIPV Zonnedaken NOM, EPV zijn er al.
    Inductiekoken, HTW Warmtepomp kan overal voor elk gebouw. Nederland wordt een Energieland,
    Waterstof is duur, Import Waterstof is duur, wie wil dat betalen?

Geef een reactie