Duurzamer ondernemen door verbeteren energielabel

Sinds januari 2015 is een energielabel voor bedrijfspanden verplicht bij het verhuren of verkopen van een pand. Wanneer je niet beschikt over een energielabel bij de overdracht loop je het risico op een boete dat kan oplopen naar duizenden euro’s. Er zijn verschillende energieklassen voor het energielabel van A tot en met G. Waarbij het A-label het meest energiezuinig is. Het energielabel wordt opgesteld naar de Europese wetgeving. Het energierapport met energielabel biedt inzicht in de energieprestaties van het pand. Belangrijke onderdelen die de hoogte van het energielabel bepalen zijn: warmteregeling, verlichting en isolatie.

energielabel

Energiebesparing

Energiebesparende maatregelen zorgen niet alleen voor een beter energielabel. Ze zorgen ook voor energiebesparing. In het energierapport dat je ontvangt bij het aanvragen van een energielabel vind je een lijst met mogelijke verbeterpunten om de energieprestatie te verbeteren. Zodoende kan je nog meer besparen op energie en op lange termijn de investeringen die hiervoor nodig zijn terugverdienen.

Een groen energielabel zorgt er niet alleen voor dat het pand energiezuinig is en dat je bespaart op energie. Het draagt ook bij aan de verkoop of verhuur van een pand. Zeker in de toekomst is het energielabel van een pand een belangrijk onderdeel. Hoe beter het energielabel, hoe hoger de waarde van het pand. Het blijven investeren in een duurzamer pand is dus aangeraden. Het investeren in zonnepanelen is dus anno 2018 nog steeds erg interessant.

energielabel 2

Wetgeving energielabel C

Energiezuinige bedrijfspanden worden steeds belangrijker voor een duurzame samenleving. Daarom gaat per 2023 een nieuwe wetgeving in, waarbij wordt ingespeeld op meer energiezuinigheid van bedrijfspanden. Zo moeten alle panden vanaf 2023 beschikken over een energielabel C.

Deze maatregel wordt genomen om het energieverbruik in Nederland af te laten nemen. Wanneer bedrijven een groen energielabel hebben zorgt dit voor een positieve bijdrage aan een duurzamere samenleving. Een energielabel voor bedrijven die voldoet aan de eisen van de nieuwe wetgeving moet zorgen voor een energieneutrale samenleving.

Verbeter je energielabel

Voldoet je bedrijfspand niet aan de eisen om minimaal een energielabel C te krijgen? Dan kan je het energielabel verbeteren door verschillende energiezuinige maatregelen te nemen. Denk bijvoorbeeld aan het overstappen naar LED-verlichting, investeren in zonnepanelen, warmtepomp of betere isolatie. Nadat je diverse maatregelen hebt genomen kan je een energielabel aanvragen en zal deze een stuk groener zijn.

 

Geef een reactie