Een groen dak houdt uw huis koeler en ook de stad

Vond u het ook zo warm, de afgelopen periode? Wel lekker op het terras of in het park, maar niet in uw huis. Heeft u een plat dak, dan kunt u wat aan de warmte doen. Met uw eigen groene dak. Een groen dak is een dak bedekt met planten. U kunt hier subsidie voor krijgen. Groene daken houden uw huis koeler en ook de stad. Hoe zit dat dan? Zo doet Amsterdam dat. Wie volgt?

groen dak

Groen dak in aanleg. Foto via amsterdag.nl 

Groen dak: isolerende werking

Met een groen dak heeft u minder last van de zomerhitte. Het groen heeft namelijk een isolerende werking. De binnentemperatuur ligt er zo 3 á 4 graden lager door. Ook de lucht boven het groene dak wordt minder warm dan bij een ‘normaal’ dak, doordat de planten water verdampen. Met veel groene daken wordt dus ook de stad koeler.

Waterberging

Er moet natuurlijk wel wat te verdampen zijn. Bij aanhoudende droogte heeft uw dak extra water nodig. Daar kunt u bijvoorbeeld voor zorgen met een extra waterberging onder de planten. Die bouwt u voordat u het groene dak aanlegt. Een ander voordeel van meer waterberging, is dat er meer soorten planten kunnen groeien.

Laat u informeren

En u kunt meer doen met natuur op het dak. Leg een paar grote takken op het dak, plaats een bijenhotel of een waterschaal voor vogels. Laat u goed informeren door een groendak-bedrijf over de mogelijkheden voor úw dak. Hoe beter het dakontwerp is voor biodiversiteit en waterberging, hoe groter de kans is dat u subsidie toegewezen krijgt.

Zo doet Amsterdam dat. Wie volgt?

Meer subsidie beschikbaar, vraag snel aan.
Amsterdam streeft naar meer groene daken in de stad en stelt hiervoor subsidie beschikbaar. Er is tot het einde van het jaar zelfs extra geld ter beschikking gesteld, zodat we nog meer aanvragen om subsidie kunnen honoreren. Wacht niet te lang met aanvragen. We behandelen deze aanvragen per kwartaal. Dien uw aanvraag dus in vóór eind september, of vóór eind december. U kunt tot 50% van de te maken kosten terugkrijgen. Bewoners, bedrijven, eigenaren en huurders (met toestemming van de eigenaar) kunnen allemaal subsidie aanvragen. Na ontvangst van subsidie, heeft u een jaar lang de tijd voor het aanleggen en de eindafrekening. Bekijk de voorwaarden.

Bron: www.amsterdam.nl

 

One Response to Een groen dak houdt uw huis koeler en ook de stad

  • Ik ga mij binnenkort ook laten adviseren over de opties voor een groen dak. Ons platte dak is toe aan renovatie en we willen graag voor een duurzaam alternatief gaan dit keer. Ik ben benieuwd naar de isolerende werking en de soorten materialen die beschikbaar zijn.

Geef een reactie