Elektrische auto laden ’s middags tot 40 procent duurzamer dan ’s avonds

Wie elektrisch rijdt heeft zelf grote invloed op de mate van milieuvriendelijkheid daarvan. Door te laden op de momenten dat stroom grotendeels of zelfs volledig duurzaam wordt opgewekt, kan de CO2-uitstoot tot wel 40 procent verminderd worden. Dat blijkt uit berekeningen van Zonneplan, dat inzicht heeft in de zogeheten koolstofintensiteit van stroom in Nederland. De momenten met veel stroom uit hernieuwbare bronnen zijn vaak begin van de middag, terwijl er ’s avonds rond 19 uur juist relatief veel CO2 in de stroom zit.

laden

Koolstofintensiteit Nederlandse stroom – bekijk interactieve grafiek

Laden tijdens de meest ‘groene’ uren

Tijdens de meest ‘groene’ uren gaat er met elke opgewekte kilowattuur (kWh) stroom gemiddeld 162,4 gram CO2 gepaard. Op de meest vervuilende momenten is dit 270,9 gram. Een verschil van ruim 108 gram dus. Voor de doorsnee elektrische rijder (13.500 kilometer per jaar, verbruik van 19,2 kWh per kilometer) komt dit neer op een verschil van 281 kilo CO2-uitstoot per jaar.

Twaalf CO2-vrije uren

Het is dus niet zo dat er, los van de productie, met elektrisch rijden geen CO2 uitgestoten wordt. De elektriciteit om de accu op te laden wordt immers nog veelal in gas- en kolencentrales opgewekt. Echter, op zonnige en/of zeer winderige dagen komt het al voor dat de stroom gedurende één of meerdere uren volledig uit hernieuwbare bronnen afkomstig is. Dit was volgens de cijfers van Zonneplan dit jaar tot dusverre tijdens twaalf uren het geval.

Volledig CO2-neutraal rijden onmogelijk

Door een blik op het weerbericht te werpen kan de EV-rijder dus inschatten wanneer hij/zij het meest duurzaam kan laden. De enige manier om daadwerkelijk CO2-vrij te rijden is echter door de auto uitsluitend met zelfopgewekte zonnestroom op te laden. Daarvoor is wel een flink aantal zonnepanelen nodig en in de herfst en winter is het per definitie onhaalbaar. Op het moment dat er thuisaccu’s beschikbaar zijn is het wel mogelijk om deze op de minst CO2-rijke momenten van de dag op te laden, om die stroom dan weer ’s avonds te gebruiken. In de regel is het CO2-gehalte rond 13 en 14 uur ’s middags het laagst.

Over Zonneplan

Nederland laten profiteren van de schoonste en goedkoopste energie die er is: dat is de missie van Zonneplan. Door bewustzijn te creëren rondom begrippen als groene en grijze stroom, schommelende energieprijzen en momentaan energieverbruik, stimuleren we onze klanten zoveel mogelijk duurzame energie te gebruiken.

Bron: zonneplan.nl

 

2 Responses to Elektrische auto laden ’s middags tot 40 procent duurzamer dan ’s avonds

  • Ik heb al 10 jaar 30 Zonnepanelen, productie 6000 kWh, Laadpaal en EV. Rijden op de Zon van het Dak. een EV rijdt 6 km per kWh. 36.000 km met mijn Zon op Dak. een hectare Zonnepanelen produceert 1 miljoen kWh. 6 miljoen km per hectare panelen. Kolencentrales sluiten, gascentrales sluiten. de EV rijdt zonder uitstoot.

  • Het is geen 19,2 KWh per km maar 0,19 KWh per km

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2023 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign