Emissieloze Hydrozine aggregaat voor de bouwplaats

Dutch Energy Solutions (DENS) en Heijmans starten een proef met een nieuwe, duurzame vorm van energieopwekking. Dit gebeurt met een aggregaat die loopt op Hydrozine (mierenzuur), dat wordt geproduceerd met C02, water en duurzame stroom. Dezelfde elementen komen weer vrij bij het gebruik van Hydrozine, waardoor het een klimaatneutrale oplossing is.

Hydrozine

Als voorbereiding voor het gebruik op de bouwplaats is een eerste proef gedaan op de Technische Universiteit Eindhoven.  Foto via heijmans.nl

Hydrozine

Hydrozine is een vloeistof die gewoon getankt kan worden, net als benzine of diesel. Het is dezelfde stof die sommige mieren gebruiken als afweermiddel, dus vandaar de naam.

Kleine bouwplaats CO2-neutraal van stroom voorzien

Het aggregaat van DENS kan ruim 20kW aan energie per uur opwekken. Hiermee kan je een kleine bouwplaats CO2-neutraal van stroom voorzien en heb je geen dieselaggregaat meer nodig. Dankzij deze ontwikkeling kan je op grotere schaal bouwmaterieel elektrificeren en dit vervolgens op een duurzame manier opladen, zodat je ook zonder netaansluiting emissieloos kan bouwen.

Aggregaat

“Op deze manier is het aggregaat de ruggengraat van de emissieloze bouwplaats geworden en daarmee een strategisch materieelstuk voor een duurzame toekomst”, aldus adviseur duurzaamheid Stefan Daamen. “De technologie sluit naadloos aan bij de ambitie van Heijmans om vanaf 2023 volledig CO2-neutraal te bouwen”.

Hydrozine 2

Bestaand energienetwerk

Als voorbereiding voor het gebruik op de bouwplaats is een eerste proef gedaan op de Technische Universiteit Eindhoven. Tijdens de testperiode is de opgewekte elektriciteit gebruikt om de machines van onze partner DeEnk op te laden. Tijdens de pilot is veel kennis opgedaan rondom de techniek van het aggregaat, de logistiek en de opslag van Hydrozine in een gebruiksomgeving.

Ondersteuning

Als in de toekomst meer elektriciteit gevraagd wordt door bijvoorbeeld een groter aantal elektrische voertuigen, kan het aggregaat ook functioneren als ondersteuning van het elektriciteitsnetwerk. De volgende stap is een test op de bouwplaats.

Bron: heijmans.nl

 

Geef een reactie