Ouwe koelkast levert perenbomen op!

URGENDA START KLIMAATACTIE ‘KOELE PEER’: VIJF PERENBOMEN IN RUIL VOOR OUDE KOELKAST

Iedereen die nog een oude koelkast in de schuur of garage heeft staan die niet wordt gebruikt, kan deze nu inleveren bij de Milieustraat in ruil voor vijf perenbomen. Met deze actie wil Urgenda dubbel klimaatwinst boeken. Oude koelkasten bevatten vaak nog zeer schadelijke F-gassen als koelmiddel; sommige van deze gassen zijn wel 2000 keer slechter voor het klimaat dan CO2. Het is belangrijk dat ze op de juiste manier gerecycled worden. Daarom beloont Urgenda het inleveren van oude koelkasten met 5 gratis perenbomen, die weer CO2 vastleggen.

perenbomen

Hoe werkt het?

Het is simpel: heb je een oude koelkast staan die je niet meer gebruikt, lever deze tussen 15 en 28 februari in bij de Milieustraat. Maak een selfie van jou en je koelkast bij de Milieustraat en meld je met foto aan op www.koelepeer.nu . Vervolgens krijg je een mailtje waar en wanneer jij in jouw provincie je perenbomen kunt ophalen.

Koelapparaten erg vervuilend

Uit onderzoek blijkt dat er zo’n 3 miljoen koelkasten ouder dan 10 jaar in Nederland in gebruik zijn. Het is voor milieu en klimaat beter dat deze oude koelkasten worden ingewisseld voor zuinigere nieuwe modellen. Dit levert tevens een financiële besparing op omdat nieuwe modellen minder energie verbruiken. Het is daarbij van belang dat de oude apparaten op een juiste manier gerecycled worden. Als we één miljoen koelkasten van 10 jaar of ouder kunnen inwisselen voor zuinigere apparaten, scheelt dat 400.000 CO2-eq ton uitstoot. Dit is even veel als 200.000 benzineauto’s een jaar lang van de weg afhalen.

Grote inwisselcampagne in het najaar

In het najaar organiseert Stichting OPEN namens de producenten van koel/vriesapparatuur een eenmalige landelijke inzamelactie voor koel- en vriesapparatuur. De campagne is er op gericht oude milieuvervuilende apparaten op juiste wijze te recyclen. Om het inruilen van oude koelkasten en vriezers aantrekkelijk te maken, bieden de producenten een retourpremie wanneer een energiezuinig model wordt aangeschaft om het oude te vervangen. De campagne wordt financieel ondersteund door het ministerie van I&W. De actie is een mooie aanvulling op de Koele Peer campagne van Urgenda, die zich voornamelijk richt op ongebruikte koel- en vriesapparaten.

Perenbomen

Afgelopen zomer redden Meer Bomen Nu, een campagne van Caring Farmers, Meergroen en Urgenda, gezamenlijk 190.000 perenbomen. Deze perenbomen waren door corona niet verkocht en dreigden verbrand te worden. De kweker wilde verspilling voorkomen en doneerde de perenbomen aan gegadigden. 100.000 perenbomen werden direct weggegeven en veroorzaakten perenboomfiles in het hele land. 90.000 stuks werden ingekuild en krijgen deze winter via de Koele Peer actie een tweede leven. Het gaat om laagstam conference perenbomen: ze worden niet groot, passen in achtertuinen en leveren lekkere peren.

perenbomen 5

Over Urgenda

Urgenda is de organisatie voor innovatie en duurzaamheid. Urgenda wil Nederland sneller duurzaam maken, samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren. Urgenda streeft daarbij naar een circulaire economie die draait op duurzame energie en groene grondstoffen. We richten ons hierbij op een omslag naar 100% duurzame energie in Nederland, wat vergezeld gaat van veranderingen in de industrie, de (land)bouw-, mobiliteit- en energiesector. Dat doet Urgenda onder meer aan de hand van het rapport ‘Nederland op 100% duurzame energie in 2030. Het kan als je het wilt’ en met concrete vernieuwende projecten

Bron: urgenda.nl

 

2 Responses to Ouwe koelkast levert perenbomen op!

 • Beste mooie mensen,

  Mijn koelkast is 26 februari stuk gegaan en nu zou heel graag mijn koelkast in willen leveren bij de Milieustraat in Venlo, wat tot 28 februari mogelijk is.
  Jammer genoeg lukt het me niet om op een zondag deze in te leveren en een selfie te maken.

  Wat zou ik nu graag aan deze geweldige duurzaamheidsactie mee willen werken.
  Zou het mogelijk zijn om op maandag/dinsdag deze koelkast naar de Miileustraat te brengen en de selfie te uploaden?

  De perenbomen zie ik als een geschenk die ik aan iemand of meerdere mensen wil geven die het verdienen en meewerken aan een bewust duurzaam leven.

  Ik wacht uw positieve reactie af, in de hoop dat ik de koelkast maandag of dinsdag niet hoef mee te geven in ruil voor de nieuwe energiezuinige koelkast die ik op 27 februari heb gekocht:)
  Dat zou ik echt zonde vinden van dit bijzonder mooi initiatief.

  Hartelijke groet,
  Bianca Schenk (06-39859133)

 • Heb nog een oude koelkast ,kan ik die ook nog ruilen voor perenbomen ,lees nu deze actie pas?

Geef een reactie