Energie Academie officieel geopend

Minister-president Mark Rutte opende vandaag de Energie Academie in Den Haag. Vorig jaar juni sloot de gemeente Den Haag de sectordeal Bouw & Techniek en Energiesector. Een van de resultaten is de Energie Academie aan de Kerketuinenweg. Een technische vakschool speciaal voor bijstandsgerechtigden en kwetsbare jongeren. In een praktijkgericht leerwerktraject van een aantal maanden worden in twee jaar tijd 560 werkzoekenden klaargestoomd voor een baan en/of vervolgopleiding in de bouw, techniek of energietransitie.

Energie Academie

Foto via denhaag.nl 

Mooie bijdrage Energie Academie

Bert van Alphen (Sociale Zaken en Werk): “Mensen die lang niet hebben gewerkt, kunnen niet van de ene op de andere dag ‘gewoon’ aan het werk. We hebben als stad echter wel de gezamenlijke verantwoordelijkheid om zoveel mensen te helpen aan werk. Een belangrijke eerste stap daarin is dat mensen de kans krijgen werkervaring op te doen en een kwalificatie te halen, maar bijvoorbeeld ook leren om weer elke dag ergens op tijd te zijn. De Energie Academie levert hier een mooie bijdrage aan.”

Banen in de energietechniek

De bouw- en installatiebedrijven komen mensen tekort, terwijl er nog duizenden Hagenaars in de bijstand zitten. Alleen al in Den Haag zijn dat er 25.000, terwijl er per jaar 3.000 tot 5.000 banen in de energietechniek bijkomen. Daarnaast zijn er nog de vacatures die bestaande technische bedrijven (zoals in de bouw en de installatiebranche) nu al open hebben staan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de warmtepomp- en zonnepanelen-monteurs. De Energie Academie gaat mensen met een afstand op de arbeidsmarkt met name voor dit soort banen opleiden. “Er is een groot tekort aan vakmensen”, zegt Aad van Loenen, directeur van de Energie Academie. “Mijn motto hangt hier boven de deur”, zegt Van Loenen “Van droom naar baan.”

Duurzaamheid en Energietransitie

Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid en Energietransitie): “Iedereen wil een comfortabel huis op schone energie. Om dat in een grote stad als Den Haag voor elkaar te krijgen hebben we heel veel praktisch opgeleiden nodig: mensen nodig die zonnepanelen op daken leggen, huizen kunnen isoleren, CV ketels kunnen tunen en keukens kunnen aanpassen om elektrisch te koken. Deze worden opgeleid op de Energie Academie.”

Werkoffensief +500

De Energieacademie is een resultaat van een nauwe samenwerking tussen de gemeente Den Haag, het Haagse bedrijfsleven en opleiders. Het werkgelegenheidsplan van de gemeente Den Haag. Het Werkoffensief +500 heeft een grote rol gespeeld in de realisatie van De Energie Academie. Dit werkgelegenheidsplan van de dienst SZW heeft als doel om 500 mensen extra vanuit de bijstand aan het werk te helpen. Centraal in het plan staan de persoonlijke gesprekken met de 22.000 mensen die langer dan 1,5 jaar in de bijstand zitten. Niet alleen de talenten en kansen worden besproken, maar ook de belemmeringen waar zij tegenaan lopen om weer aan het werk te gaan. Zorgtrajecten en werkfittrajecten helpen deze mensen om hun werkkans zo groot mogelijk te maken. De Energie Academie is daarin een cruciale scholingspartner die persoonlijke aandacht en het leren van een vak bijzonder mooi combineert.

Bron: gemeente Den Haag 

 

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2023 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign