Energygame maakt samenwerken aan energietransitie makkelijker

Gemeenten stappen massaal over van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen zoals zon-, en windenergie. Een ingewikkelde opgave, waar iedereen zijn steentje aan moet bijdragen. De Hanzehogeschool Groningen maakt samenwerken tussen gemeenten, bedrijven en inwoners makkelijker door inzet van het spel We-Energy. Provincie Utrecht kocht het spel en biedt het aan 26 Utrechtse gemeenten aan. Op deze manier wil ze gemeenten helpen bij het nadenken over de energietransitie.

energietransitie

 

Bordspel

De We-Energy Game helpt alle betrokkenen bij het maken van slimme keuzes. Deelnemers aan het spel maken een fictieve stad of dorp energieneutraal en ontdekken zo wat de gevolgen van hun keuzes zijn. Het spel is ontwikkeld binnen het lectoraat Communication, Behaviour & the Sustainable Society van het Centre of Expertise Energy van de Hanzehogeschool Groningen.

Bewustwording energietransitie

Windturbines kunnen een goede manier zijn om een stad energieneutraal te krijgen. Maar wat doe je als inwoners geen windturbines willen? Over dit soort vraagstukken denken spelers van het spel na. Vanuit allerlei rollen vertegenwoordigen de spelers verschillende belangen, zoals die van producenten, wetgevers, bewoners of netbeheerders. Deelnemers raken tijdens het spel bewust van elkaars belangen en de noodzaak tot goed samenwerken.

Actieve bijdrage

Met het spel levert Hanzehogeschool Groningen een actieve bijdrage aan de energietransitie. Naast het energiespel voor gemeenten en provincies biedt de Hanzehogeschool ook een pakket voor particulieren. Met producten als ‘Speur de energieslurper’, ‘Check je warmtelek’, ‘Is je cv oké?’ en ‘Buurkracht’ krijgen mensen inzicht in hun eigen energieverbruik.

Bron: www.hanze.nl

 

 

One Response to Energygame maakt samenwerken aan energietransitie makkelijker

  • Wat een goed idee om hier een spel over te maken. Is het mogelijk om over dit spel, voor een woensdag(02/05)wat meer informatie te krijgen. Dan komen wij in utrecht bijeen met voor en tegenstanders van groene energie. samen met de wethouder van hooijdonk van milieu in Utrecht. Dit gaat over rijnenburg. wat kost het om gebruik te mogen maken van dit spel ?????

Geef een reactie