EVBox-laadstations bij koninklijke opening van het nieuwe testcentrum van ElaadNL

Woensdag is de nieuwe locatie van het Elaad Testlab in Arnhem, waar ook EVBox-laadstations worden getest, officieel geopend door Koning Willem-Alexander, staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat en gedeputeerde Witjes van de provincie Gelderland. Als onderdeel van ElaadNL, een kennis- en innovatiecentrum dat het slim en duurzaam opladen van elektrische voertuigen onderzoekt en test, is woensdagochtend in Arnhem het nieuwe internationale testcentrum en de bijbehorende laadinfrastructuur officieel geopend door Koning Willem-Alexander. De EVBox BusinessLine– en de EVBox Elvi-laadstations worden daar ook aan verscheidene tests onderworpen.

EVBox-laadstations

Opening testcentrum ElaadNL. EVBox-laadstations. Foto via elaad.nl

Koning Willem-Alexander opent het Elaad Testlab

De officiële opening van het nieuwe testcentrum vond in de ochtend van 8 juni 2022 plaats en werd voltrokken door Koning Willem-Alexander. Daarna kreeg hij, samen met 70 andere genodigden, een rondleiding door het lab met uitleg over de verschillende tests. Er werd onder andere uitleg gegeven over de slimme samenwerking tussen elektrische apparaten, waardoor het energieverbruik in en om het huis wordt geoptimaliseerd, en het duurzaam opladen van voertuigen op momenten dat er veel stroom wordt opgewekt door zon en wind. Tevens werd het belang van de cyberveiligheid van laadstations benadrukt, waarmee de stabiliteit van het stroomnet kan worden gewaarborgd. Nadat de Koning ’s middags weer vertrok, ging het evenement voor de honderden overige gasten van start met presentaties over de specifieke tests, het testlab, slim laden, elektrificatie van transport en logistiek. De officiële opening werd afgesloten met een open huis en markt met elektrische voertuigen en laadinfrastructuur.

Het testen van elektrische bussen en trucks naar een hoger niveau getild

De nieuwe locatie van het Elaad Testlab maakt het mogelijk om naast personenauto’s ook grotere en zwaardere elektrische voertuigen, zoals bussen en vrachtwagens, te testen. Zo is er apparatuur aanwezig om de stroom- en spanningskwaliteit te meten en zijn er laadstations beschikbaar om in korte tijd en met hoge vermogens te kunnen laden. Ook is het mogelijk om de gehele communicatieketen van voertuig, laadstation, backoffice en andere apparaten, waaronder zonnepanelen, te onderzoeken.

EVBox-laadstations worden aan verschillende soorten tests onderworpen

Zowel Nederlandse als internationale autofabrikanten, fabrikanten en exploitanten van laadstations, energiebedrijven, netbeheerders en onderwijsinstellingen kunnen gebruikmaken van de testfaciliteiten. Tijdens de officiële opening van de nieuwe locatie is uitleg gegeven over de zes verschillende tests die ElaadNL uitvoert. De EVBox BusinessLine, een laadstation voor zakelijke doeleinden, en de EVBox Elvi, een laadstation voor thuis, zullen ook worden getest. De tests worden als volgt gecategoriseerd:

  • Interoperabiliteit
  • Slim laden
  • Stroom- en spanningskwaliteit
  • Cyberveiligheid
  • Ketentest
  • Netbeheerderstest

Daniël Geerts, Regional Director Benelux bij EVBox:

Wij zijn enorm enthousiast over initiatieven die bijdragen aan betere laadinfrastructuur en het versnellen van de energietransitie. Het doet ons goed te zien dat ElaadNL ervoor kiest om meer van onze laadstations te gaan testen in het nieuwe Testlab. Het is namelijk van groot belang dat onze laadoplossingen uitvoerig worden getest door onafhankelijke testcentra, wat verdere productontwikkeling en -innovatie stimuleert en tegelijkertijd bijdraagt aan de productkwaliteit

 EVBox-laadstations 2

Het EVBox Elvi-laadstation in het Elaad Testlab. EVBox-laadstations. Foto via elaad.nl

Over ElaadNL

ElaadNL, een kennis- en innovatiecentrum op het gebied van Smart Charging en de laadinfrastructuur in Nederland, onderzoekt en test de mogelijkheden voor het slim en duurzaam opladen van elektrische voertuigen. Het is een initiatief van de gezamenlijke Nederlandse netbeheerders. Vanwege de impact op het stroomnet is het voor netbeheerders van belang om het laden van elektrische voertuigen in alle soorten en maten te kunnen testen.

Over EVBox

EVBox is opgericht in 2010 en helpt vooruitstrevende bedrijven een duurzame toekomst op te bouwen met het bieden van flexibele en schaalbare laadoplossingen voor elektrische voertuigen. EVBox maakt elektrisch rijden voor iedereen toegankelijk met een uitgebreid aanbod aan commerciële laadstations, (ultra)snelladers en schaalbare laadbeheersoftware.

EVBox, gesteund door ENGIE, loopt voorop in onderzoek naar en ontwikkeling van innovatieve laadtechnologieën vanuit meerdere kantoren, laboratoria en fabrieken door heel Europa en Noord-Amerika. Samen met partners en klanten werkt EVBox aan een schonere toekomst voor ons vervoer.

Bron: EVBox

One Response to EVBox-laadstations bij koninklijke opening van het nieuwe testcentrum van ElaadNL

Geef een antwoord